miercuri, 14 noiembrie 2012


UPDATE Jocurile cu focul FMI-Băsescu: Vor să ridice militarii împotriva Guvernului

Scris de : M.A.B.

UPDATE 22.05: Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara la Târgu Jiu că reprezentanţii FMI şi CE au enunţat o poziţie de principiu privind nemodificarea modului de calcul al pensiilor, dar a precizat că trebuie îndreptate lucrurile în cazul pensiilor militare care au fost calculate greşit. Prim-ministrul a precizat că nu s-a discutat cu delegaţia FMI despre revenirea pensiilor militare la nivelul din 2010, ci că a ridicat problema calculării greşite a multor pensii în cazul militarilor, transmite Agerpres. “Am ridicat problema, a fost şi ministrul Apărării, am ridicat problema calculării greşite a multor pensii militare şi urmează ca, în perioada imediat următoare, să avem exact implicaţia bugetară pentru ca în conformitate cu calculele făcute de Ministerul Apărării – nu e vorba de bani în plus, aşa încât facem toate calculele şi decizia aparţine Guvernului pentru a include acest lucru în bugetul pe 2013. Cei de la FMI şi Comisia Europeană au enunţat o poziţie de principiu, aceea de a nu modifica sistemul stabilit de calculare a pensiilor. Acolo unde sunt calculate greşit sau unde s-au făcut nedreptăţi trebuie să le îndreptăm”, a declarat premierul.
Jocuri periculoase, la Bucureşti, după întâlnirea cu Traian Băsescu. FMI i-a declarat Guvernului României că nu este de acord cu pensiile militarilor. Ponta va decide cât de mult se poate juca cu focul.
Guvernul a spus FMI că vrea să revină la pensiile vechi, pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării greşite aplicate începând din 2010, păstrand pensiile care au crescut în urma recalculării, propunere respinsă de experţii Fondului Monetar Internaţional. ”După aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost însă şi cazuri în care unele pensii au scăzut, prin aplicarea aceluiaşi sistem. FMI a spus că revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar însemna şi scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalculării, şi care sunt mai mulţi. Recalcularea s-a făcut pe baza unor criterii stabilite prin lege şi este greu de reversat doar pentru unii, chiar dacă se înţeleg raţiunile electorale”, au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.
Reprezentanţii FMI ar fi amintit Guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme în ciuda faptului că militarii aflaţi acum în pensie nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.
Mergând mai departe, surse Antena 3 suţin că FMI nu numai că nu acceptă recalcularea pozitivă a pensiilor militarilor, dar şi că acestea “nu trebuie să depăşească 350 de lei”.
De asemenea, potrivit RTV, rectificarea pensiilor militarilor, propusă de guvernul Ponta în negocierile cu FMI, ce ar presupune un efort bugetar de 9 milioane de lei pe lună, este considerat prea mare de negociatorii Fondului Monetar Internaţional.
Guvernul Ponta a anunţat că vrea să rectifice pensiile militare calculate greşit de guvernul Boc-Băsescu, în cazul a 30.000 de militari. În mod ciudat, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a întâlnit mai întâi cu Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, nu cu Guvernul României, aşa cum era normal. Traian Băsescu este iniţiatorul bulversării pensiilor din sistemul miliar.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/jocurile-cu-focul-fmi-basescu-vor-sa-ridice-militarii-impotriva-guvernului-132598.html