Cei care îl au pe Naşu' în suflet. Iulia Motoc, justiţiara blondă de la CCR
Judecătoarea crede că aceia care nu au reuşit suspendarea preşedintelui Băsescu trebuie sancţionaţi, iar Parlamentul dizolvat.
Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţională îl susţine, prin fapte şi vorbe, pe preşedintele Traian Băsescu. Acţiunile şi declaraţiile publice din ultimele luni ale magistratului servesc atât de mult intereselor şi cauzei lui Băsescu, încât Iulia Motoc se califică astfel cu brio la categoria "Cei care îl au pe Naşu’ în suflet".
Un preşedinte nu poate fi demis când nu se mai bucură de popularitate
După ce Traian Băsescu a revenit la Cotroceni – graţie şi preţiosului vot al judecătoarei de la Curtea Constituţională care a invalidat referendumul – Iulia Motoc a declarat că Parlamentul ar trebui dizolvat şi că "ar trebui să existe o sancţiune pentru cei care determină suspendarea". "Am făcut parte din comisia prezidenţială de analiză a Constituţiei şi noi spunem foarte clar în acel raport că, în momentul în care se ajunge la invalidarea suspendării, ar trebui ca, la rândul lui, Parlamentul, care se vede infirmat, să fie dizolvat. Este absurd ca o majoritate parlamentară, în orice moment, să poată decide suspendarea preşedintelui, în ciuda avizului Curţii, care nu a constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei. Acest lucru conduce practic la o imposibilitate a coabitării", a declarat Iulia Motoc, citată de site-ului b1.ro. Seria declaraţiilor pro-Traian Băsescu au continuat, judecătoarea spunând că "un preşedinte nu poate fi demis când nu se mai bucură de popularitate, şi a demite un preşedinte este un act care trebuie să exprime o opinie populară majoritară, conform site-ului adevarul.ro.
Prietenă cu Elena Udrea
Potrivit lui Cosmin Guşă, judecătoarea Iulia Motoc s-ar afla într-o relaţie apropiată cu o altă colaboratoare a preşedintelui Traian Băsescu, celebra Elena Udrea. Guşă a declarat pentru qmagazine.ro că, în ultimii ani, Curtea Constituţională a funcţionat pe baza şantajului aplicat membrilor Curţii, în virtutea dosarelor pe care aceştia le au, fie că sunt dosare normale sau de informatori ai Securităţii, ca al Aspaziei Cojocaru, spune Cozmin Guşă. În mod evident, cei care au posibilitatea să manevreze aceste dosare, mă refer la tabăra lui Traian Băsescu, nu vor ataca instituţional Curtea Constituţională, pentru că acele dosare le rezolvă fără prea multă vorbărie. La Curtea Constituţională este vorba şi despre obligaţiile exprese care se referă cel puţin la două persoane, Augustin Zegrean şi Iulia Motoc, un om eminamente în zona de influenţă a PDL-ului, pe aripa Ioan Oltean, dar şi cu Traian Băsescu, iar Iulia Motoc, de notorietate, într-o relaţie mai mult decât amicală cu Elena Udrea, a declarat Cosmin Guşă pentru qmagazine.ro.
Lovitura de stat în versiunea lui Motoc
În mod deloc surprinzător, Iulia Motoc are aceeaşi versiune ca şi Traian Băsescu despre referendum şi evenimentele politice care s-au consumat în vara acestui an: celebra teorie a loviturii de stat, care a fost livrată şi partenerilor europeni.
Fiind vorba despre un jurist, Motoc încearcă totuşi să dea mai multe nuanţe acestei teorii. "O lovitură de stat poate să şi eşueze, dar nu înseamnă că nu a fost o lovitură de stat. Din punct de vedere strict juridic, toate aceste măsuri au produs efecte juridice, iar unele dintre aceste efecte persistă. Pe o perioadă de timp, până la invalidarea referendumului de către CCR, toate aceste măsuri au produs un efect. Au dus la o instabilitate a statului de drept. Mai mult decât atât, au determinat organizarea unui referendum, care, în ipoteza că CCR ar fi avut competenţa să controleze suspendarea preşedintelui, poate nu ar fi avut loc", a declarat Iulia Motoc pentru site-ul juridice.ro, care citează un interviu din Revista 22.
Sursa citată reproduce şi o altă declaraţie a Iuliei Motoc referitoare la conduita preşedintelui Traian Băsescu: "În ultimă instanţă, noi nu am reţinut nici o faptă gravă la adresa preşedintelui. Dacă vă uitaţi la fiecare capăt de cerere, nu există nici o faptă gravă care este reţinută. Pentru că acesta a fost acordul pe care l-am avut, în final, în Curte".
Într-o declaraţie citată de ghimpele.ro, Iulia Motoc explică şi de ce a făcut opinie separată în cazurile referitoare la suspendarea preşedintelui: "Am făcut opinii separate la toate deciziile care au fost adoptate referitoare la controlul de constituţionalitate al procesului de suspendare. Şi în aceste opinii separate au existat încălcări grave ale statului de drept. Nu aveam cum să elaborez într-o opinie separată această teorie a loviturii de stat constituţionale. Pentru a elabora această teorie trebuie să existe un studiu academic foarte aprofundat, care cu siguranţă se va face, pentru că există un interes foarte mare, şi din partea altor Curţi Constituţionale, şi din partea Academiei Internaţionale, în legătură cu ce s-a întâmplat în România în această perioadă. Trebuie să facem o distincţie din punctul de vedere al celui care face lovitura de stat, un politician sau un jurnalist, şi modul în care o face".
Sursa:
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/cei-care-il-au-pe-nasu-in-suflet-iulia-motoc-justitiara-blonda-de-la-ccr-628745.html