vineri, 16 noiembrie 2012


Atacul lui Băsescu la Guvern, politrucii şi reacţia lui Ponta

Scris de : A.H. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că “şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc“, spunând că peste tot sunt “numai politruci” şi dând ca exemplu Portul Constanţa, Transgaz şi Compet.
Băsescu a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că el este pregătit să utilizeze dreptul de veto al României la Consiliul European doar dacă se încalcă Tratatul, însă, a arătat că misiunea liderilor europeni este aceea de a găsi soluţii. “De la anunţul de ieri, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia! Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto dacă se încalcă Tratatul”, a spus Băsescu, întrebat cu privire la declaraţia premierului Victor Ponta privind exercitarea dreptului de veto de către România la Consiliul European. El a precizat că de opt ani nu a văzut niciun stat utilizând dreptul de veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul, punctând că misiunea liderilor europeni este să negocieze până găsesc soluţii.
Propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, vizând reducerea alocărilor pentru Politica Agricolă Comună şi politica de coeziune este inacceptabilă pentru România, ţara noastră opunându-se cu fermitate şi fiind gata să uziteze de dreptul de veto, a declarat joi premierul Victor Ponta.
Traian Băsescu a declarat vineri că dacă România nu face ceea ce trebuie, scăderea economică se poate croniciza. “Nu trebuie să disperăm pentru acest – 0,5%, dar trebuie să avem în vedere că dacă nu facem ce trebuie, scăderea economică, creşterea negativă se poate croniciza şi atunci ne rupem şi fragilele echilibrele macroeconomice care s-au făcut cu atâtea sacrificii şi ajungem să plătim nişte costuri care se datorează strict politicienilor, de data aceasta, nu crizei”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Băsescu si şoricelul de la Oltchim
Preşedintele Traian Băsescu a caracterizat recenta încercare de privatizare a companiei Oltchim drept “un joc”, “cu intenţia de a prinde un şoricel mic într-o capcană mare”.
“Nu putem imagina că am putea să mai repetăm circul de la Oltchim, în care a fost un joc de-a privatizarea cu intenţia de a prinde un şoricel mic într-o capcană mare. Păcat că un Guvern s-a pretat la asemenea jocuri. Modificarea caietului de sarcini, să laşi să participe persoană fizică, numai n-a spus în caietul de sarcini “persoană fizică – Dan Diaconescu”. Este clar că i-a fost dedicată, ca să nu-l poată întreba nimeni nici de datoriile firmelor lui, nici de nimic, numai să vină la privatizare”, a spus Băsescu, vineri, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. El a adăugat că un combinat “de talia” Oltchimului poate fi privatizat numai cu un partener strategic, nu cu o persoană fizică. “Asta înţelege oricine. De-asta, după ce a văzut declanşarea procedurii, şi Fondul (FMI – n.r.) a spus în timpul licitaţiei cu strigare – “puteţi s-o opriţi”“, a completat Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este esenţială introducerea managementului privat care să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică transpartinică.
Greşelile Guvernului Ponta

Şi Guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi Guvernul Boc – peste tot numai politruci”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni. El a amintit că introducerea managementului privat la companiile de stat reprezenta una dintre cerinţele pe care România trebuie să le respecte ca urmare a programului cu FMI.
“Este esenţială introducerea managementului privat care să decăpuşeze companiile de stat de clientela politică transpartinică, bineînţeles. Acolo se înţeleg (politicienii – n.r.), nu se înjură, doar iau bani”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că a venit momentul ca România să reînceapă exploatarea minieră de suprafaţă, fie că este vorba de resursele de aur sau de cele de cupru.
Aurul şi cuprul preşedintelui
A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru, preţurile de pe piaţa mondială au făcut rentabile nişte activităţi care acum 10-15 ani, când au fost oprite, nu mai erau profitabile”, a spus Băsescu. El a menţionat că nu a reuşit să convingă pe acest subiect nici fosta guvernare şi nici pe cea actuală. “Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta, dacă va hotărî Guvernul să exploateze aurul şi cuprul făcând el însuşi investiţii, să le facă. Dacă va hotărî că e mai bună soluţia unui parteneriat cu un investitor străin, să o facă. Dar nu mai putem sta fără să creăm şi noi locuri de muncă, pentru că deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă”, a conchis Băsescu.

Tandemul Ponta-Băsescu la Bruxelles
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, vineri, că ar fi încercat să găsească soluţii pentru ca premierul Victor Ponta să-l poată însoţi la lucrările Consiliului European de săptămâna viitoare, adăugând că este păcat că şeful Executivului a făcut public respectivul subiect.
‘N-aş vrea s-o lungim, oferta a fost respinsă. Subiectul – păcat că l-a făcut public. Aş fi încercat să găsesc soluţii, poate. Dar dacă a fost refuzată, este subiect închis pentru mine‘, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni, întrebat cu privire la invitaţia pe care i-a făcut-o premierului pentru a-l însoţi la Bruxelles.
Reacţia lui Ponta la atacul lui Băsescu
Premierul Victor Ponta a declarat presei, vineri seară, la Târgu Mureş, că este uimit de preocupările preşedintelui Traian Băsescu, inclusiv în privinţa intenţiei Guvernului de achiziţionare a unor maşini noi, arătând că preşedintele îl confundă cu foştii premieri Boc şi Ungureanu.
‘Sincer, mă uimesc preocupările domnului preşedinte Băsescu. Eu credeam că preşedintele ţării trebuie să se ocupe de reprezentarea în afacerile externe şi militare. Îmi pare rău, dar chiar mă confundă cu domnul Boc sau cu domnul Ungureanu. De guvernare mă ocup eu. Dânsul se ocupă de ce are dânsul de făcut, că deocamdată mă bazez pe faptul că, atunci când domnul Băsescu s-a ocupat de guvernare, inima României a fost oprită. Şi inima economică şi cea socială’, a arătat Victor Ponta. Primul ministru a subliniat că inclusiv la Târgu Mureş ‘guvernele conduse de domnul Traian Băsescu au făcut foarte mult rău’, în sensul că alături de inima economică şi ‘inima socială a fost supusă de asemenea unei distrugeri fără precedent’.

‘Cred că preşedintele Băsescu este principalul responsabil pentru ce s-a întâmplat în aceşti ani în România, motiv pentru care românii au vrut în număr atât de mare să-l demită în vară şi cred că este datoria mea, a USL, pe baza votului dat de români, să scoatem România din acest genocid social şi catastrofă economică în care preşedintele Băsescu şi guvernele pe care domnia sa le-a impus şi le-a sprijinit ne-au adus’, a susţinut Ponta.

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/atacul-lui-basescu-la-guvern-politrucii-si-reactia-lui-ponta-133021.html