miercuri, 21 noiembrie 2012

Gitenstein: Militarii români şi americani sunt ca “fraţii şi surorile”

Scris de : M.A. 

Militarii români şi cei americani sunt “precum fraţii şi surorile”, a afirmat miercuri ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, cu prilejul ceremoniei care a marcat împlinirea a 10 ani de la invitarea ţării noastre de a deveni membru NATO.
“Cred că rolul dvs. ca aliat al SUA a fost consolidat de relaţiile dintre militarii români şi cei americani, la nivel personal. (…) Acum câţiva ani am participat la un exerciţiu de antrenament pentru trimiterea de trupe în Afganistan. La acel moment, România avea comanda asupra unei echipe de militari americani şi i-am întrebat pe soldaţii noştri dacă se simt confortabil sub comandă română, iar un tânăr soldat mi-a spus că şi-ar pune viaţa în mâinile lor (ale militarilor români – n.r.). Militarii americani şi cei români sunt într-adevăr ca fraţii şi surorile şi sunt gata să lupte şi să moară alături pentru a ne atinge cauza comună şi scopurile bilaterale. Aceasta este măsura unei alianţe”, a spus ambasadorul.
Diplomatul a povestit că a fost ‘martorul’ curajului militarilor români care luptă în misiunile NATO, precizând că ei se bucură de respectul soldaţilor americani, transmite Agerpres.
“Statele Unite au lucrat foarte strâns cu Guvernul României dinainte de aderarea la NATO. Militarii români şi cei americani au luptat împreună, sub auspiciile NATO şi vreau să spun că militarii americani îi respectă foarte mult pe cei români. Am fost martor al curajului militarilor români în Afganistan, unde am fost de trei ori (…) şi de fiecare dată am fost impresionat nu numai de competenţa şi angajamentul trupelor române, dar şi de cât de bine lucrează împreună cu ale noastre”, a spus Gitenstein.
România marchează, miercuri, 21 noiembrie, zece ani de când a primit oficial invitaţia de a deveni membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Summitul NATO de la Praga, desfăşurat pe 21 şi 22 noiembrie 2002, a însemnat un pas important în evoluţia celei mai puternice organizaţii de apărare colectivă din istorie.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/gitenstein-militarii-romani-si-americani-sunt-ca-fratii-si-surorile-133866.html