Colonel (r.) Ilie Bâtcă
marți, 21 iunie 2011
Ziua cea mai lungă
„The Longest Day” este povestea zilei de 6 iunie, anul 1944, atunci când a avut loc debarcarea trupelor Aliate pe plajele din Normandia. Acea zi a marcat începutul sfârsitului dominaţiei naziste asupra Europei. 3.000.000 oameni, 11.000 avioane şi 4.000 nave de razboi (cea mai mare flotă militara pe care lumea a văzut-o vreodatăa) au luat cu asalt ţărmurile Normandiei, în timp ce paraşutiştii erau lansaţi în interior pentru a ocupa podurile şi orasele-cheie. Dar nu despre filmul „Ziua cea mai lungă” ne-am propus noi să vorbim astăzi, ci despre solstiţiul de vară. Denumirea de solstiţiu provine din latinescul solstitium, format din sol (soare) si stitium, de la verbul sistere (a se opri, a ramâne constant; v. a sista). Spre deosebire de celelalte zile din an, când unghiul făcut de soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimbă semnificativ de la o zi la alta, la solstiţii acest unghi devine staţionar, din cauza inversării sensului său de variaţie.
În astronomie, se numesc solstiţii cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui şi de axa de rotaţie a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare vara sau cel mai mic iarna.
Şi, fiindcă astăzi este ziua cea mai lungă din an, sperăm că aveţi suficient timp să vă aplecaţi şi asupra materialului Românul, „privitor ca la teatru”, scris, în stilul să inconfundabil, de poetul şi publicistul Lucian Avramescu.
Colonel (r.) Ilie Bâtcă
Colonel (r.) Ilie Bâtcă