miercuri, 22 iunie 2011

Pensii militare: OUG nr. 1/2011 adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC

Scris de M.A.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 168 de voturi “pentru”, 116 voturi “împotrivă” şi 7 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 1/2011 referitoare la recalcularea pensiilor militare, opoziţia anunţând că va depune imediat o sesizare la Curtea Constituţională.
Proiectul de lege, dezbătut în procedură de urgenţă, face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Proiectul de lege a primit Raport de adoptare din partea Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, transmite Mediafax.
Dezbaterea proiectului a durat aproximativ două ore şi jumătate, în condiţiile în care plenul a decis, la propunerea liderului grupului PDL, Mircea Toader, prelungirea programului de lucru până la finalizarea dezbaterii pe articole, motivul invocat fiind acela că legea este una foarte importantă.
În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii opoziţiei au criticat în termeni duri OUG nr. 1/2011, acuzând deputaţii din arcul guvernamental că, deşi au iniţiat, susţinut şi votat o serie de amendamente în Comisia de apărare, care ar fi corectat actul normativ, nu le-au mai susţinut şi în şedinţa Comisiei de muncă, al cărei raport favorabil nu mai include amendamentele respective.
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a acuzat faptul că, prin această OUG, în Armată au fost inversate ierarhiile, el apreciind că Guvernul Emil Boc, susţinut de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu, “îşi bate joc de oameni”. Bejinariu a precizat, în acord cu deputatul liberal Victor Paul Dobre, că PSD şi PNL vor susţine adoptarea amendamentelor propuse de opoziţie în Comisia de apărare.
Reprezentanul grupului parlamentar al UDMR, Kerekes Karoly, a sugerat că proiectul de lege ar putea fi retrimis la Comisia de muncă, pentru a se vedea cum se rezolvă “nedreptatea” creată de faptul că legea ar restabili pensiile “torţionarilor” şi fostelor cadre din Securitate şi ar diminua pensia celor care au luptat pentru democratizare.