miercuri, 1 iunie 2011

Miniguvern pentru Elena Udrea

                     Ca să coordoneze strategia de turism, Boc a pus-o şefă peste patru miniştri.
 
 
Elena Udrea este noua şefă a miniştrilor Boa­giu, Funeriu, Cseke şi Borbely. Ea a fost numită, prin decizie a premierului Emil Boc, coordonator al comitetului interministerial pentru turism, din care fac parte miniştrii Transporturilor, Educaţiei, Sănătăţii şi Mediului. Miniguvernul Elenei Udrea se va ocupa de coordonarea şi monitorizarea strategiei pentru turism a Ro­mâ­niei, care trebuie să integreze toate domeniile gestionate de miniştrii sus-numiţi – infrastructură, educaţie, sănătate şi mediu.

Experienţa lui Emil Boc în constituirea de comitete interministeriale este una veche. El a mai semnat în ultimul an decizii pentru înfiinţarea comitetului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat, a comitetului interministerial care să mo­nitorizeze îndeplinirea condiţiilor pentru trecerea la moneda euro, a comitetului intermi­nisterial care să se implice în procesul de reformare a legislaţiei şi procedurilor din dome­niul restituirii proprietăţilor, a comitetului interministerial privind taxa de primă înmatriculare şi a comitetului interministerial pentru combaterea muncii la negru. Comitetul pentru turism este însă singurul format exclusiv din miniştri.

Analistul politic Cristian Pârvulescu consi­deră că, prin decizia de a o numi pe Elena Udrea şefă peste cei patru miniştri, premierul Emil Boc i-a creat ministrului Turismului un avantaj competitiv faţă de ceilalţi membri ai Execu­ti­vului, transformând domeniul pe care îl conduce într-o prioritate naţională şi guvernamentală.

"Elena Udrea devine astfel aproape vice­pre­­mier. I se întăreşte poziţia din punct de ve­de­re guvernamental şi în partid dacă mai era ne­vo­ie", a mai spus Cristian Pârvulescu, arătând că informal puterea ministrului Turismului în PDL a fost confirmată la Convenţia Naţională din 14 mai. În plan guvernamental,  Pârvulescu spune că prin numirea ca şi coordonator al comitetului interministerial pentru turism Elena Udrea reuşeşte să obţină recunoaştere şi sprijin din partea premierului Emil Boc. "Îi recunoaşte Elenei Udrea influenţa în partid şi în Guvern", a conchis Cristian Pârvulescu.
Şi preşedintele Grupului de Investigaţii Po­li­tice, Mugur Ciuvică, este de părere că prin­tr-o astfel de funcţie influenţa Elenei Udrea în Gu­vern va creşte. "În general, cine a monito­ri­zat cariera doamnei Udrea va vedea că ea a ur­mă­rit constant două lucruri: să obţină mai mul­tă putere şi mai mulţi bani. Şi tot ceea ce a făcut ple­­când de la poziţia de consilier al lui Cozmin Guşă şi până la cea de ministru în Guvern asta a urmărit. E de văzut ce se va întâmpla, dar pre­supun că acest comitet are scop lucrativ. Elena Udrea a reuşit să strângă în minister mai multe instituţii (Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, de exemplu), inclusiv un miniservi­ciu secret de informaţii.

Vom vedea cum influ­en­­ţa ei va creşte şi în zona exe­cu­­tivă. Dacă n-am trăi în România, ar fi de râs. Ce influenţă ar putea avea ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, sau cel al Educaţiei, Daniel Funeriu, în turism? Să ducă turiştii să viziteze spitalele şi şcolile desfiinţate? Sau mi­nistrul Mediului, Laszlo Borbely? Să ducă turiştii să vadă munţii cheliţi de păduri de dl Verestoy?", se întreabă Mugur Ciuvică. 

De partea cealaltă, specialişti în turism văd lucrurile altfel. "Orice iniţiativă de acest gen este binevenită, deoarece e normal să se aşeze la aceeaşi masă toţi actorii implicaţi în activitatea de turism, cu influenţă directă asupra activităţii din turism. E important să se implice ministrul Transporturilor, care realizează infrastructura, cel al Mediului, care se ocupă de gra­dul de poluare, precum şi cel al Educaţiei şi Să­nătăţii. Având în vedere soarta proiectelor de agest gen din ultimii 20 de ani, mă tem că şi acesta va avea aceeaşi soartă. Îmi doresc ca acest proiect să nu aibă soarta celorlalte", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant turistic. Că acest comitet e un lucru bun, numai să nu ră­mâ­nă pe hârtie e de părere şi un alt consul­tant tu­ristic.

"Realizarea acestui comitet interminis­te­rial care să se ocupe de problemele din turism este un lucru excepţional, cu condiţia chiar să se facă, să fie operativ, nu doar aşa pe hârtie. Una dintre principalele probleme ale turismului românesc o reprezintă lipsa comunicării dintre ministerele direct implicate în turism", ne-a explicat Traian Bădulescu, consultant tu­ris­tic.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/miniguvern-pentru-elena-udrea-580040.html