miercuri, 8 iunie 2011

Poliţiştii au suspendat protestele

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis suspendarea mitingului de protest. Decizia a fost luată în urma discuţiilor avute marţi cu Traian Igaş şi va dura cel puţin până vineri, când liderii organizaţiei se vor întâlni din nou cu ministrul.
Potrivit preşedintelui SNPPC, Marin Gruia, mişcarea de protest a fost suspendată pentru că ministrul Internelor Traian Igaş a luat în considerare, în cadrul întâlnirii de marţi după-amiază, propunerile sindicatului privind restructurarea unităţilor subordonate ale ministerului şi a promis că vineri dimineaţa vor fi discutate detaliile.
Printre propunerile agreate de conducerea MAI şi care ar urma ca vineri să fie discutate în detaliu se numără şi cea ca absolvenţii din ultimii ani ai şcolilor de poliţie care vor să demisioneze să nu fie puşi la plata şcolarizării. De asemenea, autosuspendarea din structurile MAI este o soluţie agreată de conducere, iar Sindicatul a promis că va strânge toate cererile din ţară într-o săptămână.
Liderii sindicatului au cerut totodată ministrului de Interne să aprobe pensionarea celor care îndeplinesc condiţiile legale, cu obligaţia ca peste trei ani aceştia să primească compensaţii.
Toate aceste propuneri, dar şi altele, susţine Marin Gruia, vor fi discutate din nou vineri dimineaţa, începând cu ora 9.00, cu conducerea MAI.
Totodată, cei patru angajaţi ai MAI care marţi au intrat în greva foamei au renunţat şi ei la această formă de protest.
Patru angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au intrat în greva foamei, marţi după-amiază, declarând că vor renunţa la această formă de protest doar atunci când conducerea ministerului le va soluţiona cererile.
Cei patru angajaţi ai MAI - o femeie care lucrează la Cadastru, un poliţist din Hunedoara şi doi poliţişti din Bucureşti - au declarat că au ales această formă de protest faţă de disponibilizări şi de scăderea salariilor poliţiştilor. Cei patru consideră că există suficiente soluţii pentru a evita concedierile şi tăierile salariale, însă acestea nu ar fi luate în considerare de conducerea ministerului.
Preşedintele SNPPC Marin Gruia a declarat săptămâna trecută, pentru NewsIn, că liderii sindicatului au hotărât ca, începând de luni, 6 iunie, să picheteze zilnic, pe termen nelimitat, sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în semn de protest faţă de decizia de reducere a normei de hrană a angajaţilor MAI.
"Am hotărât în şedinţa extraordinară ca, începând de luni, în faţa Ministerului de Interne, să organizăm zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, mitinguri de protest împotriva deciziei ministerului de a tăia norma de hrană. Am fost sunaţi de foarte mulţi colegi de-ai noştri din ţară care ne-au spus că vor înceta activitatea. În momentul de faţă, prin această decizie, avem poliţişti şi angajaţi ai MAI care câştigă sub 1.000 de lei", a declarat Marin Gruia.
Gruia a spus că SNPPC a solicitat Primăriei Capitalei autorizaţie pentru o lună de zile, după care acest termen va fi prelungit până când problema banilor va fi rezolvată. "Facem apel la toţi angajaţii ministerului să participe la aceste proteste, fie că sunt, fie că nu sunt membri (ai sindicatului, n.r.)", a punctat Gruia.
Drepturile salariale ale angajaţilor MAI au fost diminuate parţial în luna iunie, urmând ca banii reţinuţi să fie restituiţi începând cu trimestrul trei în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile de credite, au declarat anterior pentru NewsIn oficiali ai ministerului.
Potrivit oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, norma de hrană, stabilită de legislaţia în vigoare la 640 de lei, a fost diminuată prin ordin al ministrului de interne Traian Igaş la 130 de lei. Măsura, spun oficialii ministerului, a fost hotărâtă pentru luna iunie şi asta pentru că nu sunt bani suficienţi în bugetul aprobat pentru primul semestru.
"Diminuarea normei de hrană are caracter temporar, pentru luna iunie, iar din trimestrul trei se va încerca regularizarea diferenţei cu încadrarea în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile de credite", au declarat oficialii ministerului, care nu au putut să proconizeze dacă o astfel de măsură ar putea fi decisă şi pentru luna iulie.
Practic, bugetul ministerului nu suportă salarizarea tuturor angajaţilor şi, în lipsa restructurării de care Igaş pomeneşte mai tot timpul, situaţia se poate agrava.

Autor Dragoş Anton

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/politistii-au-suspendat-protestele-227718.html