vineri, 17 iunie 2011

Noua Constituţie a lui Băsescu este deja neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a Constituţiei.
Unul dintre acestea este legat de actuala prevedere din Constituţie (articolul 44 alineatul Noua Constituţie a lui Băsescu este deja neconstituţională politica interna potrivit căreia caracterul licit al averilor se prezuma, au precizat vineri oficiali ai CCR, citaţi de Agerpres. Proiectul înaintat de preşedintele Traian Băsescu cere eliminarea acestei prevederi.
Restrângerea drastică a imunităţii parlamentare şi ministeriale a fost, de asemenea, considerată ca neconstituţională.
Judecătorii constituţionali au considerat că sunt încălcate drepturi fundamentale în ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constituţiei prevede ca în CSM să fie alesi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi că presedintele Consiliului poate proveni din rândul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecător sau procuror la conducerea CSM încalcă drepturi constituţionale, consideră Curtea, potrivit Mediafax.
Preşedinţia a remis, pe 9 iunie, Curţii Constituţionale proiectul de revizuire a Constituţiei după ce propunerea a primit avizul Consiliului Legislativ. Avizul Curţii Constituţionale este consultativ.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/noua-constitutie-a-lui-basescu-este-deja-neconstitutionala-38637.html