Astfel, şeful statului a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Pe 6 iulie, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că sunt constituţionale dispoziţiile Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
CCR a constatat că sunt neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate asupra dispoziţiilor Legii de aprobare a OUG 1/2011, fiind respectate prevederile din Constituţie referitoare la condiţiile de adoptare a ordonanţelor de urgenţă.
Curtea a soluţionat obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea OUG 1/2011 formulată de 131 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a mai constatat că sunt inadmisibile criticile de neconstituţionalitate intrinsecă a dispoziţiilor legii contestate întrucât autorii obiecţiei de neconstituţionalitate nu au formulat o veritabilă critică, ci au prezentat o analiză teoretică a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, fără a contesta conţinutul normativ al legii supuse controlului de constituţionalitate.
"Prin urmare, autorii obiecţiei nu au respectat exigenţele art.10 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cărora sesizările adresate Curţii Constituţionale trebuie să fie motivate", susţinea CCR.
Ordonanţa de Urgenţă 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost adoptată pe 21 iunie de Camera Deputaţilor în forma promovată de Guvern, cu 168 de voturi favorabile, 116 împotrivă şi şapte abţineri, după ce niciun amendament la acest act normativ nu a fost acceptat.
După acordarea votului, Ministrul Apărării, Gabriel Oprea le-a mulţumit parlamentarilor pentru votul acordat, arătând că astfel "au ajutat Armata Română".
În timpul dezbaterilor de articole, PNL a anunţat că Opoziţia va contesta actul normativ la Curtea Constituţională a României (CCR). AGERPRES