luni, 3 decembrie 2012


 Urmează o nouă suspendare?

Băsescu transmite că pune premier pe cine vrea el


Traian Băsescu nu se dezminte. Băsescu încearcă să găsească din nou explicaţii ca să ignore voinţa prefigurată a majorităţii românilor la alegerile de duminică, aşa cum a făcut şi cu voturile de la referendum. Băsescu a fost întrebat într-un interviu acordat EVZ dacă îl va desemna pe Victor Ponta ca premier dacă USL insistă cu această variantă.
"Nu vă răspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci în principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim- ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională", a declarat Băsescu.
Băsescu anunţă că nu va ceda "responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim-ministru către un partid" în condiţiile în care i se cere doar să pună în aplicare ce decid românii la vot, şi nu "un partid". USL a anunţat demult că Victor Ponta este candidatul USL pentru funcţia de premier, astfel încât românii decid în cunoştinţă de cauză.
Potrivit Constituţiei, "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
Dacă USL câştigă majoritatea absolută în Parlament, Băsescu, conform legii fundamentale, trebuie "să se consulte" DOAR cu USL şi să desemneze un premier de la această Uniune. Iar candidatul USL la funcţia de premier este Victor Ponta. Refuzul lui Băsescu de a-l desemna premier pe Ponta înseamnă invalidarea voinţei majorităţii românilor, dacă ei decid să acorde masiv voturile Uniunii în 9 decembrie. Iar Băsescu ştie asta.
În interviul acordat EVZ, Traian Băsescu nu spune explicit că nu-l va desemna pe Ponta premier, deşi intenţia lui este evidentă, în acest sens căutând tot felul de explicaţii, de la "interesul naţional", la "cum să pun eu premier pe unul care a contribuit la suspendarea mea" şi până la interpretarea legii după bunul-plac.
Prezentarea unui candidat de premier de către un partid înainte de alegeri nu este o noutate. În 2004, Alianţa D.A. l-a anunţat înainte de alegeri drept candidat la funcţia de premier pe Călin Popescu Tăriceanu, iar românii au votat în cunoştinţă de cauză. Ulterior, Traian Băsescu, după ce a umblat cu "căciula" după voturi pe la partide, a reuşit să încropească o majoritate parlamentară, şi l-a desemnat pe Tăriceanu premier, că atunci îi convenea. Şi în 2004, ca şi acum, în 2012 era vorba de candidatul unei alianţe înregistrate juridic la tribunal, lucru care nu a constituit o problemă pentru Băsescu, precum acu, când spune că el se consultă cu partidele şi nu cu alianţele.
Liderul PNL Crin Antonescu a transmis de nenumărate ori în ultimul timp că Traian Băsescu va fi suspendat în mod dacă nu va respecta voinţa electoratului şi nu-l va desemna pe Victor Ponta premier, dacă uniunea câştigă majoritatea absolută.


Ioana Radu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/basescu-transmite-ca-pune-premier-pe-cine-vrea-el-201178/