joi, 28 aprilie 2011

LA MULTI ANI!

Cu ocazia Zilei Infanteriei, îi felicităm pe toţi aceia care au purtat şi poartă cu mândrie însemnul de armă ce reprezintă „Regina bătăliilor”!
LA MULŢI ANI!


La 30 Aprilie 1830, în baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol, încheiat între Rusia si Turcia, se stipula că Ţările Române au dreptul sa-si organizeze “un număr de gărzi înarmate pamântene”.
Astfel, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât “formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pamânteşti”. Din aceste forţe au fost create 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova.

În acelaşi timp au luat fiinţă în Moldova un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie din care s-a înfiintat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.
Pedestrimea de atunci va fi transformată mai târziu de domnitorul Cuza în Infanterie.
De atunci şi până în prezent infanteria a rămas arma cu cele mai mari efective din Armata României, reprezentând grosul unităţilor participante la războaiele purtate de-a lungul vremii dar şi la misiunile de stabilizare şi reconstrucţie din prezent.




De asemenea, cu prilejul aniversării zilei lor, îi felicităm pe camarazii noştri care au făcut parte din Logistica Militară!
LA MULŢI ANI!

Pe 30 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Infanteriei, SCMD va depune o coroană la Monumentul Infanteriei Române, situat în Parcul Kiseleff din Capitală.
Pentru sculptorul Ioan Bolborea, marea provocare, in materie de monument de for public, a fost „Monumentul infanteristului“ din capitala, inaugurat in aprilie 2000 cu onoruri militare. Monumentul infanteristului impune prin forme clare, prin simplitatea mesajului si prin dramatismul timpului istoric. Coloana traiana, din care ne revendicam patriotard de prea multe ori, a devenit un trunchi organic, abstractizat prin moduli suprapusi si infasurat partial cu reliefuri inalte figurative, care prezinta grupuri de militari in costume contemporane. Cilindrul este forma geometrica a monumentului de la Sosea, un cilindru alcatuit din moduli canelati a caror ritmicitate evoca secvente de timp, masurat rigid in pas cadentat. Suprafata ritmata este intrerupta de grupuri de personaje aliniate, placate pe o spirala imaginara care inconjoara cilindrul. Reliefurile sparg pe alocuri suprafata coloanei, astfel incât si aerul este inglobat in forma plastica. Abia din apropiere se percep fragmentele anatomice lipsa si retezarea capetelor la extremitatea superioara a coloanei. Dramatismul incolonarii in anonimat se transforma, din postura demnitatii militare initiale, in tragismul sacrificiului colectiv, care se repeta implacabil in istoria umanitatii. Monumentul turnat in bronz, patinat si de intemperiile naturii, incita la reflectie asupra destinului, sensului istoriei, absurdului sacrificiilor umane. 

Sursa: http://revistacultura.ro/nou/2011/03/bolborea-triumful-figurativului/


*     *       *

Tot în Capitală mai există un  monument închinat infanteristului.
La Expozitia Naţională a Armatei din august 1919, artistul Spiridon Georgescu a expus lucrările „Avântul“ şi grupul „Capturarea unui tun“.[3]
Macheta soldatului ce înfăţişază “Avântul” a fost ulterior folosită pentru a crea „Monumentul Infanteristului“.[3] Monumentul reprezintă statuia din bronz a unui infanterist român, în poziţie de atac, ţinând cu ambele mâini puşca şi pregătindu-se să lovească cu patul armei - rupt - un inamic imaginar [2].
Pe soclul din piatră este fixată o placă de bronz cu o sabie pe ea, iar pe sabie un vultur cu ciocul deschis şi aripile întinse, gata să se repeadă înainte[3].
Pe placa soclului era gravată inscripţia: „Eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti 1916-1918"[4], dar în prezent se mai văd doar două găuri în piatră, unde se aflau şuruburile de fixare. "Înteprinzători privaţi" au valorificat bronzul la vreun centru de reciclare a metalelor.
Monumentul, care a fost închinat jertfei eroilor din Regimentul 9 Vânători de Gardă „Regele Alexandru al Iugoslaviei“ care s-au acoperit de glorie în Primul Război Mondial în luptele de la Bazargic, Amzacea, Letca Nouă şi Mărăşeşti, a fost construit la iniţiativa generalului Gabriel Marinescu, pe timpul cât s-a aflat la comanda acestui regiment, cu fonduri strânse din solda sa şi a militarilor din subordine[5] şi turnat în bronz la Fabrica şi Turnătoria V.V. Răşcanu din Bucureşti.[6]
Monumentul Infanteristului a fost dezvelit cu fast în prezenţa regelui Carol al II-lea al României în 22 mai 1931[7].

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_Infanteristului_din_Bucure%C8%99ti