La 30 Aprilie 1830, în baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol, încheiat între Rusia si Turcia, se stipula că Ţările Române au dreptul sa-si organizeze “un număr de gărzi înarmate pamântene”.
Astfel, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât “formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pamânteşti”. Din aceste forţe au fost create 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova.
În acelaşi timp au luat fiinţă în Moldova un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie din care s-a înfiintat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.
Pedestrimea de atunci va fi transformată mai târziu de domnitorul Cuza în Infanterie.
De atunci şi până în prezent infanteria a rămas arma cu cele mai mari efective din Armata României, reprezentând grosul unităţilor participante la războaiele purtate de-a lungul vremii dar şi la misiunile de stabilizare şi reconstrucţie din prezent.
Macheta soldatului ce înfăţişază “Avântul” a fost ulterior folosită pentru a crea „Monumentul Infanteristului“.[3] Monumentul reprezintă statuia din bronz a unui infanterist român, în poziţie de atac, ţinând cu ambele mâini puşca şi pregătindu-se să lovească cu patul armei - rupt - un inamic imaginar [2].
Pe soclul din piatră este fixată o placă de bronz cu o sabie pe ea, iar pe sabie un vultur cu ciocul deschis şi aripile întinse, gata să se repeadă înainte[3].
Pe placa soclului era gravată inscripţia: „Eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti 1916-1918"[4], dar în prezent se mai văd doar două găuri în piatră, unde se aflau şuruburile de fixare. "Înteprinzători privaţi" au valorificat bronzul la vreun centru de reciclare a metalelor.
Monumentul, care a fost închinat jertfei eroilor din Regimentul 9 Vânători de Gardă „Regele Alexandru al Iugoslaviei“ care s-au acoperit de glorie în Primul Război Mondial în luptele de la Bazargic, Amzacea, Letca Nouă şi Mărăşeşti, a fost construit la iniţiativa generalului Gabriel Marinescu, pe timpul cât s-a aflat la comanda acestui regiment, cu fonduri strânse din solda sa şi a militarilor din subordine[5] şi turnat în bronz la Fabrica şi Turnătoria V.V. Răşcanu din Bucureşti.[6]
Monumentul Infanteristului a fost dezvelit cu fast în prezenţa regelui Carol al II-lea al României în 22 mai 1931[7].
sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_Infanteristului_din_Bucure%C8%99ti