miercuri, 9 ianuarie 2013


Miting pentru susţinerea unei regiuni a Ţinutului Secuiesc. Ce zice ministrul Apărării

Scris de : D.S.S.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va organiza, în 10 martie, la Târgu Mureş, un miting menit să atragă atenţia Guvernului României că se doreşte o regionalizare a ţării, însă numai dacă va exista şi o regiune a Ţinutului Secuiesc, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt.
Mitingul pentru autonomie programat deja, se ştie şi data, 10 martie 2013, la Târgu Mureş. Eu salut iniţiativa CNS-ului că şi-a asumat această sarcină de a organiza acest miting (…) Este foarte actuală în România reorganizarea regională şi administrativă a ţării, noi ştim foarte bine declaraţiile domnului premier Ponta, care a spus că va fi reorganizare teritorială sau regională, dar nu putem vorbi de regiunea Ţinutului Secuiesc. Noi vrem să transmitem un mesaj clar actualei guvernări că reorganizare cu regiunea Ţinutul Secuiesc, deci acesta este cel mai important mesaj, aceasta va fi şi ideea care va fi promovată (la miting, n.r.)’, a spus Biro Zsolt.
Acesta a adăugat că iniţiativa mitingului aparţine PCM, care a susţinut ideea, însă în afara campaniei electorale, spre deosebire de UDMR şi PPMT care au avut astfel de manifestări în campania electorală.
UDMR şi PPMT au avut manifestări, mitinguri de autonomie – chiar dacă UDMR nu a vorbit despre un miting pentru autonomie, era un miting pentru apărarea simbolurilor secuieşti, pe urmă PPMT, tot la Sf. Gheorghe, a organizat un miting pentru autonomie. Noi am spus atunci, că nu poate să fie un lucru cu care faci campanie electorală, autonomia este un lucru deasupra politicii de partid şi deasupra partidelor şi am propus, la rândul nostru, ca acest miting să fie organizat după alegeri şi sub egida CNS, care garantează această neutralitate’, a susţinut acesta.
Liderul PCM a precizat că data de 10 martie a fost aleasă întrucât ‘atunci e Ziua Martirilor Secui’ şi că rămâne de văzut câte organizaţii vor participa la manifestare. ’PCM şi-a anunţat intenţia de a participa, dar noi nu vrem să facem un beneficiu pentru partid. Domnul Izsak (liderul CNS, Izsak Balazs, n.r.) o să aibă negocieri şi cu UDMR-ul’, a mai spus Biro Zsolt.
Reacţia ministrului Apărării
Mircea Duşa a declarat marţi, la Târgu Mureş, că dreptul de a manifesta este garantat de Constituţie, inclusiv pentru cei care doresc organizarea unui miting în favoarea autonomiei, în luna martie, la Târgu Mureş, şi că organizarea pe regiuni de dezvoltare nu are nicio legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice.
‘Este o declaraţie şi un subiect care mie ştiţi că îmi place, în sensul că libertatea la cuvânt şi dreptul de a manifesta este garantat de Constituţie. Dar nimeni nu poate manifesta împotriva Constituţiei şi a articolului nr.1 din Constituţie. Am afirmat de mai multe ori că regionalizarea priveşte regionalizarea economică şi nu una pe criterii etnice, indiferent ce ar spune unii sau alţii, către Miercurea Ciuc, Covasna sau Târgu Mureş (…) Conform Constituţiei, România este stat unitar, chiar dacă unii contestă noţiunea aceasta de stat unitar, iar organizarea pe regiuni de dezvoltare n-are nicio legătură cu dezvoltarea pe criterii etnice. De altfel, nici n-ar putea să existe o regiune numai pe cele trei judeţe (Mureş, Harghita, Covasna – n.r.), pentru că n-ar aduce niciun avantaj economic acelei regiuni’, a arătat Duşa.
Deputatul USL a susţinut că o regiune de dezvoltare trebuie să aibă în vedere mult mai multe criterii, pornind de la cele economice, socio-economice, de relief, geografice etc, “dar nu un singur criteriu – cel etnic”. În privinţa unui eventual miting pro autonomie la care să participe 10.000 de persoane, aşa cum se vehiculează, Mircea Duşa a arătat că ‘niciun miting organizat prin cele trei judeţe nu a atins niciodată cifra pe care au anunţat-o organizatorii’.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/miting-pentru-sustinerea-unei-regiuni-a-tinutului-secuiesc-ce-zice-ministrul-apararii-141980.html