duminică, 7 aprilie 2013

Cum aţi putut, domnule ministru Duşa?




Vă mai amintiţi domnule ministru de această fotografie? Este făcută în data de 4 martie 2013, la sediul USL. Sunteţi împreună cu 7 reprezentanţi ai SCMD cu care, pe parcursul a aproximativ o oră, aţi dialogat pe marginea memoriului prezentat de aceştia. La finalul acestror discuţii, când s-a realizat această fotografie, toţi suntem destinşi, dumneavoastră chiar zîmbiţi. Noi, reprezentanţii SCMD, eram încântaţi de promisiunile dumneavoastră care, aşa cum ne-aţi comunicat la începerea discuţiilor, aveau girul conducerii USL. Credeam sincer că ne aflăm la un pas de atingerea obiectivelor noastre şi am comunicat acest lucru tuturor colegilor din ţară. Aveţi în mână “Memoriul “ pe care vi l-am înaintat şi din care aţi promis rezolvarea următoarelor probleme:
  • Înlocuirea celor două ordonanţe, convenite sâmbătă 2 martie 2013 cu Gabriel Oprea, viceprim- ministru, cu o lege reparatorie ,care să rezolve revenirea pensiilor diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010 şi să elimine prevederile cap.IV/Legea 329/2009 care interzice rezerviştilor militari cumulul pensiei cu salariul. Aţi promis că până miercuri, 6 martie 2013, veţi depune, spre aprobare, proiectul de lege reparatorie la guvern, urmând ca până la sfârşitul lunii martie 2013 legea să fie discutată în regim de urgenţă şi aprobată de Parlament;
  • Proiectul Legii pensiilor militare de stat, existent la M.Ap.N,realizat în urma discuţiilor cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor rezerviştilor din structurile de apărare, după obţinerea avizelor necesare , va fi trimis de urgenţa spre dezbatere în Parlament până la sfîrşitul acestei sesiuni parlamentare. Acest proiect , înainte de a fi trimis spre dezbatere, urma să fie primit şi de SCMD, spre consultare şi eventual completare;
  • Raportul privind Auditul Curţii de Conturi executat la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N va fi făcut public, iar M.Ap.N. va anunţa măsurile luate împotriva celor vinovaţi de neregulile care se vor constata.
  • Ne-aţi comunicat că s-a rezolvat, prin ordin al ministrului, dreptul de utilizare şi de către SCMD a spaţiilor Cercurilor Militare.
Trebuie să recunosc că ne-aţi încântat prin elocinţă, prin fermitatea declarată de a rezolva problemele cu care ne confruntăm de peste 4 ani. Am sperat că în sfîrşit am întâlnit un politician cumpătat în promisiuni şi responsabil în acţiune, solidar cu cei loviţi de o lege nedreaptă, aplicată arbitrar. Evoluţia ulterioară a evenimentelor ne-a dovedit din păcate că ne-am înşelat amarnic. Guvernul României nu a discutat niciun proiect de lege reparatorie . La Senat se discută un alt proiect de lege reparatorie, în regim normal, care va fi aprobat în cel mai fericit caz în toamna acestui an. La data de 2 aprilie 2013 acest proiect a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social. M.Ap.N nu a mai făcut nicio referire la stadiul în care se află proiectul Legi pensiilor militare de stat. Domnul Victor Ponta , ne stresează declarând cu toate ocaziile că pensiile crescute a celor 90 % din pensionarii militari nu vor fi recalculate, iar pentru noi, ceilalţi, va căuta o soluţie. Soluţie care este echivalentă cu luminiţa de la capătul tunelului”, cu care un prim ministru catastrofal a devenit celebru. Noi decizii de pensionare cu cuantumuri scăzute, emise de Casa Sectorială de Pensii a M.Ap.N. vin în valuri, culmea, pe adresele militarilor cu pensiile scăzute. Nicio filială a SCMD nu a primit drept de utilizare a spaţiilor aparţinând Cercurilor Militare.
În această perioadă dumneavoastră domnule ministru nu aţi mai abordat public niciuna din promisiunile făcute. Astăzi , trebuie să răspundeţi la o întrebare pe care noi naivi participanţi la întînirea din 4 martie 2013 v-o adresăm : Cum aţi putut să ne minţi atât de frumos domnule ministru, uitându-vă cu seninătate în ochii noştri? Dacă eraţi un om de bună credinţă şi dacă aţi fi simţit responsabilitatea cuvântului dat, aţi fi organizat o conferinţă de presă în care anunţaţi din ce cauză aceste promisiuni nu pot fi onorate. Nu aţi făcut acest lucru şi cel puţin din punctul meu de vedere nu vă deosebiţi cu nimic de cel mai detestat militar român, Gabriel Oprea, omul care poartă o mare vină pentru situaţia actuală a pensionarilor militari.
Domnule Duşa, acum aveţi o carieră în plină ascensiune. Noi cei batjocoriţi şi minţiţi, care am avut un rol important în aducerea la putere a alianţei din care faceţi parte, ştim un lucru. Tot ce este bazat pe minciună nu are viaţă lungă. Se pare că drumurile noastre s-au despărţit. Din cauza incapacităţii dumneavoastră şi a şefilor dumneavoastră, de a vă respecta promisiunile, pe 19 aprilie 2013, noi vom fi din nou în stradă. În Piaţa Universităţii, locul simbol al luptei românilor pentru democraţieşi dreptate. Cu demnitate şi fermitate vom demasca lipsa de respect şi responsabilitate a celor pe care i-am crezut aliaţi nostri.
Cu această fotografie, pe care încer să o readuc în memorie dumneavoastră, eu şi colegii mei participanţi la această întâlnire, ar fi trebuit să ne mândrim. Din vina dumneavoastră şi a şefilor dumneavoastră ea a devenit o probă indubitabilă a faptului că nu putem avea încredere în politicieni şi în promisiunile acestora. Mare păcat, domnule ministru Duşa!

Col.(r) Remus Macovei