joi, 30 august 2012


Mai actual ca oricând. Să nu uităm Diktatul de la Viena – 30 august 1940 VIDEO

Scris de : M.A.B. 

Istoria uitată riscă să se repete. În urma Diktatului de la Viena, din 30 august 1940, Ungaria horthystă a primit cadou de la Germania nazistă şi Italia fascistă nord-vestul Transilvaniei, unde populaţia majoritară era românească.
De asemenea, în urma discuţiilor româno-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei. Aceste decizii au venit în completarea aplicării capitolului 3 al protocolului secret din 23 august 1939, dintre Germania şi URSS (Pactul Ribbentrop-Molotov), prin care România a fost forţată (ultimatumul din 26 si 28 iunie 1940), să cedeze nu numai Basarabia, dar şi nordul Bucovinei şi teritoriul Herţei (ultimele două nu au aparţinut niciodată Rusiei).
Astfel, vineri, 30 august 1940, la ora 15.00, în Sala de Aur a Palatului Belvedere din Viena s-a semnat „Diktatul de la Viena” .Delegaţia României, formată din ministrul de Externe, Mihail Manoilescu, şi Valter Pop, a fost obligată să accepte şi să semneze „arbitrajul”, prin care ceda Ungariei horthyste partea de nord-vest a Transilvaniei de 43.492 kmp, cu o populaţie de 2.667.007 locuitori, din care: 50,2% români, 37,1% unguri, 2,8% germani, 5,7% evrei, 4,3% alţii. Consiliul de Coroană, desfăşurat la Bucureşti, în 30-31 august 1940, lua la cunoştinţă de „Diktatul de la Viena”. Nicolae Iorga arăta: „Noi n-am luat nimănui nimic; suntem singurul popor din lume, poate, căruia nu i se poate spune că a luat ceva dincolo de dreptul său”.
Bilanţul atrocităţilor săvârşite de autorităţile horthyste asupra populaţiei româneşti din Transilvania de Nord, după 30 august 1940, potrivit maritiriromani.com:

Citiţi continuarea pe:
 http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/mai-actual-ca-oricand-sa-nu-uitam-diktatul-de-la-viena-%E2%80%93-30-august-1940-video-117273.html

Nunta copilei

(după George Coşbuc)

A fost o vreme supărat
Și, cât fusese suspendat,
La inimă avea un cui,
Dar, azi, ca el un altul nu-i,
Căci Eba, Nicuşoara lui,
S-a măritat.

Şi dacă prinţi din largul zării
Şedeau la capătul cărării
Şi-i trimiteau bezele-ades,
Ei inima nu i-a dat ghes
Decât când şi-a găsit ales
Mai acătării.

S-au înţeles dintr-un privit
Şi fata nu s-a-mpotrivit,
Cum a făcut cu alţi coconi
De-asfaltatori şi de baroni,
Semn că puţinii neuroni
S-au isprăvit.
Ilie Bâtcă

Când tace Băsescu

de Marian SULTĂNOIU

În cacofonia disperării politice care a cuprins România pe toate coordonatele, unde tot politicianul îţi întoarce, la minut, legea pe dos, ca pe grătar, şi-ţi dă şi Constituţia pe răzătoare, Băsescu mai lipsea, ca să pună bomboana pe colivă. Lumea îl cere la microfon ca pe dizeuze, la bis, şi se-ntreabă derutată dacă n-a fugit din prăvălie cu banii de nuntă.
Mesenii s-au oprit cu măslina la buze, protestatarii de la Universitate, care nu mai ştiu în ce poziţie să lase gardul, au uitat ţâpuritura, Ghişe, ameţit de Grădina etno-Botanică, s-a rătăcit printre palmieri şi nu mai află poarta, televiziunilor li s-a fâsâit ratingul, puterii i s-au înmuiat muşchii, analiştilor - analizele... Toate, de când tace Băsescu.
Pe buzele tuturor alunecă, ca pe un lipstick gloss, întrebarea "de ce tace?!". Spontan, se declanşează canonada răspunsurilor: "de frică", "de greaţă", "de foame", "de ruşine", "de strategie", "de fudul", "de şmecher". Toţi ăia care nu-l mai suportă "se" disperă de grija lui; se culcă vlăguiţi, deprimaţi, ofensaţi - se trezesc mahmuri, obosiţi, cu ochii cârpiţi. "Iar n-a vorbit?", "Iar!", "Un om fără caracter!", "E prea de tot!", "Ba, e de nimic!".
Eu zic că preşedintelui i s-a mai arătat o dată, în vis, în concediu la Covasna, guvernatorul Isărescu, care i-a spus: "Traiane, gura bate... curu" - în vis, i-a zis-o în original, că Băsescu aşa înţelege, abrupt. Şi, pentru de dimineaţă, preşedintele s-a gătit cu strategia guvernatorului: "Mucles, şi apără-ţi noada".
Ce strategie să-i fi priit, azi, preşedintelui Băsescu?! Să iasă, pe covorul roşu, la Palat, să mulţumească CCR că a făcut cvorum la Curte? Să mulţumească perechii Ponta-Antonescu că a fost cvorum în Parlament? Să mulţumească electoratului că n-a fost cvorum la referendum? Să mulţumească cvorumului însuşi, că există? Sau ce?! Să le ceară iertare celor şapte milioane de români, care au votat împotriva lui, că n-a fost şi mai "cumplit", încât să convingă 10 milioane să iasă la vot; sau 14? Ori poate ar trebui ca, după două luni de demenţă politică naţională, să vină, ca o bătaie de joc, şi să anunţe că-şi dă demisia, spre a stârni, pentru încă patru luni, o nebunie electorală şi un şoc economic?
Deşi nefirească, tăcerea preşedintelui face parte din trăsăturile noului său look politic: mai întâi, că nu întărâtă pe nimeni şi nu pune gaz pe foc; apoi, că îi lasă timp să-şi pună la punct strategia coabitării; pe urmă, că încearcă să despartă apele între ce a fost şi ce va fi; şi, nu în ultimul rând, că îşi apără spatele, potrivit înţelegerii. Când va ieşi public, noul Băsescu va discuta puţin despre trecut şi foarte mult despre viitor, coabitare, dreapta politică, Europa Unită.
Sigur, asta dacă va fi linişte şi nu-l vor lovi din nou la operaţie liderii USL.

Sursa:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/cand-tace-basescu-9995880

 

Să faci din coagulare bici care să şi trosnească


Platforma politică de centru dreapta îşi lansează apelul cardiac "Români, sus inima! România are viitor". Semnatarii, somităţi politice: Blaga, MRU, Pavelescu, Neamţu cu usturoiul, Papahagi. De scheletul PDL (cu 16 la sută, PDL-ul e pielea şi osul) ar atârna scheleţelele lui MRU, al lu’ Nemţu cu usturoiul etc. Un PDL plus marja de eroare.

Luată pe felii, coagularea e parfum. PDL-ul e ca mai sus. Iniţiativa civică a lui MRU e ceva ca un simpozion fixat duminica la 40 de grade, când nu vine nici dracu’, de frica infarctului. MRU se străduieşte. Îşi va schimba zâmbetul scrijelit, va sta în staţie la Universitate cu gramatica lui Graur la subraţ, să se prindă indecişii că are studii superioare, îşi va muta cărarea pe dreapta în ton cu Iniţiativa de dreapta. Deşi o cărare pe mijloc cu mustaţă ar da personalitate şi lui, şi mişcării.

MRU, esenţial: "Dacă aderenţii o vor dori, Iniţiativa s-ar putea transforma în partid politic". Aderenţi, adică membri lipitori. În zona asta lipitorile erau în jurul lui Băse. Are dreptate şi Elena. Pomenind-o pe blondă ajungem la disputa ideologică dintre Pleşcoi şi Neamţu cu usturoiul. Neamţu, revoluţionar: "Compromişii să se retragă". Pleşcoi i-a răspuns cum n-ar fi vrut, că n-o caracterizează, da’ a enervat-o ineptul: Neamţule, compromis eşti tu cu neamu’ tău. În traducere liberă, nu te mai da tu Băsescu, că eşti un zero barat cu două cărţi citite.

În urma coagulării s-au impus câteva concluzii. E nevoie de o construcţie politică amplă. Amplă spre mulţi. Altfel zis. Dintr-un nimic consistent să faci bici şi să trosnească. După referendum, scheletului PDL şi scheleţeilor aderenţi le e necesar un boicot pe dos. Să umble cu pancarta prin sate şi să urle din toţi rărunchii: "Ieşiţi, băăă, la vot". Ca să li se răspundă în limbajul mişcării populare: ciuciu! ieşiţi voi cu procurorii lu’ Codruţa.

Se simte deci nevoia unei mâini hotărâte, ceva între lovitură de stat şi atac la fiinţa naţională. Aşa că mişcarea se va întoarce la origini, la Lenin: depinde cine numără. Soluţia. O moţiune de cenzură ar reaşeza convenabil ideologiile. Dacă trece moţiunea, restul e treabă prezidenţială. Ori cogulează B. un guvern sumersibil condus de Onaca. Ori se reîmproprietăreşte B. cu STS-ul, despre care avea o părere excelentă de pe când suavul Crin l-a deposedat de telefoane: "Aveau nevoie probabil ca să mai adauge 2-3 milioane de voturi..., de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS". Apropo de alegerile din 2009.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/sa-faci-din-coagulare-bici-care-sa-si-trosneasca-622328.htm

Dan Voiculescu despre Băsescu:

“Frica îl face şi mai agresiv”

Scris de : A.H.



Dacă Uniunea Social Liberală va coabita sau nu cu preşedintele Traian Băsescu este responsabilitatea conducerii Uniunii, apreciază preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Sincer, pentru mine este astăzi mai puţin relevant ce va decide USL. Anul acesta, în iunie, eu am demisionat din Parlament şi realitatea este, dincolo de dezinformările propagandei PDL, că am decis să nu mă implic în deciziile USL. Dacă USL va coabita sau nu cu Traian Băsescu este, fără îndoială, responsabilitatea conducerii USL. Eu spun doar că românii s-au exprimat ferm în sensul demiterii lui Traian Băsescu şi aşteaptă şi de la clasa politică o fermitate similară‘, a afirmat Dan Voiculescu.
Întrebat dacă ar fi fost adeptul boicotării în Parlament de către parlamentarii USL a şedinţei de plen în care s-a citit decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie, Voiculescu a arătat că ‘orice opţiune era mai bună decât o serie de contradicţii şi ezitări‘.
Fie se prezentau de la început, fie asumau un boicot pentru o perioadă determinată, în semn de solidaritate cu voinţa naţiunii. Ezitările fac rău USL, dar, repet, eu am decis să nu mă implic. (…) Este adevărat, am susţinut deschis necesitatea înfiinţării USL, pentru că am înţeles din timp că doar o asemenea alianţă ar putea rezista regimului Băsescu. Dar astăzi USL-ul nu este responsabilitatea mea, USL şi-a luat examenul de maturitate la alegerile locale şi va avea responsabilitatea propriilor decizii, inclusiv pe cea a unei eventuale coabitări cu Traian Băsescu‘, a subliniat liderul conservator.
El a susţinut că, în tot ceea ce face, ”Traian Băsescu se bazează pe ameninţări şi presiuni”. ’Nu cred că se mai poate schimba. El caută tot timpul motive de scandal, iar dacă nu le găseşte, le inventează. Acum este foarte speriat, ştie cât de fragilă este poziţia sa. Iar frica îl face şi mai agresiv, îl predispune la abuzuri mai mari. Aveţi dovada în ultima perioadă, în care a renunţat să mai salveze aparenţele. A ameninţat explicit, în conferinţe de presă, iar structurile pe care le controlează s-au conformat disciplinat. În continuare va încerca să se răzbune pe cei care l-au suspendat. Vor începe diversiuni media, presiuni instituţionale… Cred că eu sunt printre primii vizaţi şi sunt convins că în următoarea perioadă vor apărea din nou atacuri susţinute de propaganda preşedintelui. Dar, după atâţia ani, Traian Băsescu ar trebui să înţeleagă că pe mine nu mă poate intimida, că mie nu mi-e frică. Însă, veţi vedea, va încerca cu orice mijloace să destabilizeze USL, să reia guvernarea, să organizeze alegerile’, a fost de părere preşedintele fondator al PC.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/dan-voiculescu-despre-basescu-frica-il-face-si-mai-agresiv-117172.html

vineri, 24 august 2012

De ce nu pleci?
(după Mihai Eminescu)

Vezi, oamenii nu te mai vor,
În stradă strigă toţi de zor,
Afară grade-s patruzeci.
De ce nu pleci, de ce nu pleci?

O, vino, dacă ai curaj,
Nu sta ascuns într-un garaj,
S-auzi cuvintele ce dor
Din gura lor, din gura lor!

Ilie Bâtcă

Citiţi continuarea pe:  http://batcailie.blogspot.ro/2012/08/de-ce-nu-pleci.html

Accidentul de la Craiova 

Ceremonii militare şi religioase pentru comandorul Aurelian Cojocaru

Scris de : M.A.

Vineri, 24 august, de la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic produs joi la Craiova.
La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei.
După intonarea imnului naţional al României, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care şi-a pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios.
Potrivit Antena3, în loc să se catapulteze, comandorul Aurelian Cojocaru a încercat până în ultima clipă să ducă avionul IAR-99 într-o zonă fără case. A reuşit să facă asta, dar nu şi-a mai putut salva viaţa. Din aer, Comandorul a văzut cu groază cum avionul său se îndreaptă cu viteză spre case. Comandorul Aurelian Cojocaru a salvat vieţile altora. Cu preţul vieţii lui, a dus avionul spre o zonă pustie. În plus, pilotul a evitat în ultima clipă o conductă de gaze din zonă, care ar fi explodat la impact.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a transmis joi, 23 august, un mesaj de condoleanţe familiei comandorului Aurelian Cojocaru.
Am primit cu durere şi tristeţe vestea tragicei dispariţii a comandorului Aurelian Cojocaru, un brav pilot, căzut la datorie joi, 23 august, în timpul unei misiuni de antrenament la manşa avionului IAR-99 ŞOIM.
Aviaţia militară română regretă profund pierderea unui camarad valoros şi este cu gândul la colegul rănit în acelaşi accident, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana.
Curajul acestor oameni care, zi de zi, se pregătesc şi îşi riscă viaţa trebuie să ne inspire şi să ne facă să-i privim pe temerarii văzduhurilor cu tot respectul şi admiraţia noastră.
Acest grav eveniment s-a produs într-un moment de răscruce pentru Aviaţia militară, moment în care, noi, decidenţii politici, trebuie să luăm hotărâri importante privind viitorul şi siguranţa piloţilor militari, şi chiar securitatea aeriană a ţării.
Ne exprimăm întreaga compasiune şi adresăm sincere condoleanţe familiei îndoliate, tuturor celor care l-au iubit şi apreciat pe comandorul Aurelian Cojocaru. Dumnezeu să-l odihnească!
Locotenent – comandorul Relu – Mihail Ioana, adus la Bucureşti
Locotenent – comandorul Relu – Mihail Ioana, în vârstă de 36 de ani, rănit în urma accidentului aviatic care a avut loc joi, a fost preluat, de la Flotila 90 Transport Aerian, cu o ambulanţă de urgenţă şi resuscitare, şi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC). Pe durata transportului nu s-au înregistrat evenimente medicale deosebite care să pună în pericol viaţa pacientului.
Ofiţerul a fost adus, la ora 17.10, la Unitatea Primiri Urgenţe a SUUMC, unde a fost aşteptat de o echipă medicală multidisciplinară constituită din medici specialişti. În urma efectuării examenelor clinice şi paraclinice, s-a decis internarea pacientului în Clinica Anestezie Terapie Intensivă, în vederea stabilizării funcţiilor vitale.
Pacientul are multiple fracturi şi arsuri de gradul II şi III pe aproximativ 12% din suprafaţa corpului şi urmează să fie operat. La acest moment, prognosticul medicilor este rezervat pentru următoarele 24-48 de ore.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/accidentul-de-la-craiova-ceremonii-militare-si-religioase-pentru-comandorul-aurelian-cojocaru-115946.html



Sondaj după referendum:
Peste 60 la sută dintre români, nemulţumiţi de hotărârea CCR


Adăugaţi o legendă
Hotărârea Curţii Constituționale privind invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu este considerată drept  una proastă sau foarte proastă de 62% dintre românii intervievaţi, în timp ce 34% o consideră bună sau foarte bună, conform unui sondaj realizat de către CSCI, prezentat de România TV. Procentajul celor care nu știu/nu răspund este de 4%.
Dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar câştiga detaşat alegerile cu 62%, urmată la mare distanţă de către PDL-16%, PP-DD-12%, UDMR-4%, PRM-2%, PNG-1%, UNPR-1%, alții-2%, conform aceluiaşi sondaj.
În topul încrederii în personalităţile politice, conduc liderii USL. Astfel, 47% dintre respondenţi au multă şi foarte multă încredere în premierul Victor Ponta, iar Crin Antonescu adună un capital de încredere de 42%. Cei doi sunt urmaţi de către preşedintele PDL, Vasile Blaga cu 19%, în timp ce Traian Băsescu are 16%.
La întrebarea "credeți că UE și SUA au procedat corect insistând pentru validarea referendumului cu 50% + 1?", 43% au răspuns afirmativ, iar 48% negativ. Circa 9% nu au răspuns sau nu ştiu.
După 100 de zile de guvernare a USL, activitatea cabinetului Ponta este văzută de către 65% din eşantion drept bună și foarte bună, alţi 32% o văd drept proastă și foarte proastă, iar 3% nu știu/nu răspund.
Sondajul a fost realizat de către CSCI în perioada 21-23 august, pe un eşantion de 1.054 de persoane având o marjă de eroare de +/- 3%.


Alexandru Vişan

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/peste-60-la-suta-dintre-romani-nemultumiti-de-hotararea-ccr-192269/



Ce vor spune Băsescu, Zegrean şi compania când se va dovedi în 2013 că de fapt cvorumul a fost atins?
Rezultatele preliminare ale recensământului: Mai suntem doar 19.043.767


Populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, cetăţeni români şi străini cu domiciliul sau reşedinţa în România, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. 
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a comunicat, vineri, aceste date preliminare.
Populaţia feminină este majoritară, reprezentând 51,3%, respectiv 9.764.011 din populaţia stabilă preliminară.
Mai mult de jumătate dintre bărbaţi (51,8%) şi dintre femei (53,7%) locuiesc în municipii şi oraşe.
La nivelul întregii ţări, densitatea populaţiei este de 79,9 locuitori pe kilometrul pătrat.
Judeţele cel mai dens populate sunt Ilfov (230,1 loc/kmp), Prahova (156,0 loc/kmp), Iaşi (132,1 loc/kmp), Dâmboviţa (123,8 loc/kmp), Galaţi (113,6 loc/kmp), Cluj (98,8 loc/kmp), Braşov (94,2 loc/kmp) şi Constanţa (89,2 loc/kmp).
Densităţile cele mai scăzute s-au înregistrat în judeţele Tulcea (23,7 loc/kmp), Caraş-Severin (32,2 loc/kmp), Harghita (45,9 loc/kmp), Mehedinţi (51,6 loc/kmp) Bistriţa-Năsăud (51,9 loc/kmp), Arad (52,8 loc/kmp), Alba (52,4 loc/kmp) şi Covasna (55,6 loc/kmp).
Procentajul locuinţelor în care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă 2,8% din totalul locuinţelor, adică circa un milion de persoane, cuprinzând populaţia plecată în străinătate - întreaga familie - pentru care nu a avut cine să îi declare în ţară şi populaţia necontactată.
Procente mai ridicate (în total număr de locuinţe la nivelul localităţii) s-au înregistrat la nivelul oraşelor mari: Bucureşti (6,0%), Timişoara (5,8%), Iaşi (3,0%), Constanţa (2,9%).
"În consecinţă, rezultatele preliminare vor suferi modificări în procesul de prelucrare şi finalizare a numărului populaţiei României prin operaţii de corectare/imputare, urmărind determinarea mai exactă a numărului persoanelor nerecenzate şi includerea lor, pe de o parte, în populaţia stabilă şi, pe de altă parte, prin coroborare cu alte surse de date, în estimarea numărului de emigranţi", a precizat Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.
Rezultatele definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 vor fi anunţate în semestrul al doilea al anului 2013.
Dacă luăm în calcul şi milionul care nu ar fi fost recenzat, populaţia stabilă a României ajunge la 20 de milioane. Scăzând din această cifră numărul persoanelor sub 18 ani care este mai mare de 3 milioane, rezultă că referendumul din 29 iulie a fost VALID, întrunind cvorumul. Datele trimise de Guvern CCR, dar ignorate de judecători, arătau acelaşi lucru: referendumul trebuia VALIDAT.


Ioana Radu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/rezultatele-preliminare-ale-recensamantului-mai-suntem-doar-19043767-192280/

miercuri, 22 august 2012

Cum a scăpat Traian Băsescu de destituire?



Mulţi dintre cei pe care îi cunosc traversează zile de cruntă dezamăgire. Vor să schimbe profesia, oraşul, casa, ţara, modul de a gândi. Orice sau chiar totul. E o formă de protest. La adresa situaţiei, a ţării, a sistemului. Foarte puţini sunt dispuşi să formuleze nemulţumiri şi în ceea ce-i priveşte. Au ieşit la vot? Da! Au demonstrat?Nu! Au protestat? Nu! Au bătut la uşa unor ONG-uri să schimbe ceva? Mă rog! Culmea ironiei este că nemulţumirea lor se exprimă într-un moment în care numărul anti-băsiştilor creşte vertiginos. După campania din garaj, mai ales după 29 iulie, şi după presiunile grosolane din străinătate, dar mai ales după logica de beton a echipei Băsescu de la CCR, populaţia, în loc să se resemneze, se îmbăţoşează. Înjură, e dezamăgită, unele cucoane scapă în plâns. Iar televiziunile sar pe Aspazia Cojocaru. O mămăică isterică, strânsă cu uşa, a devenit ţâţâna de la care s-a rotit viitorul României. O fi madam Aspazia cine este, pensionară, pensionabilă, pe listele băieţilor. Dar tot destinul ţării noastre, ajuns la ceas de cumpănă, nu poate sta doar în votul sau în pixul acestei cucoane. Am greşit şi noi. N-am învăţat nimic de la referendumul precedent, la care alianţa anti-Băsescu a crezut că marinarul se scutură ca o pară mălăiaţă. Şi de data aceasta campania de explicare a dezastrului comis de regimul Băsescu a fost una de suprafaţă. Dezbaterea publică, aproape inexistentă. Activismul USL pentru mobilizarea electoratului, destul de anemic. Pregătirea formală a suspendării a fost ca şi inexistentă. Aşa ne-am încurcat în ordonanţe şi legi. Aşa am înghiţit aiureala cu cvorumul, impus de Barroso, cu neschimbarea cuplului Kovesi-Morar. Şi aşa mai departe. Am început suspendarea cu un premier lăsat pe jantă de scandalul plagiatului, cu un preşedinte interimar care şi-a tras singur două palme puşteşti într-un moment în care nimeni nu-l oblige să o facă. Şi ne-am trezit cu un preşedinte avid de putere, disperat să se întoarcă şi să nu dea socoteală pentru toate expunerile sale faţă de tot felul de anventurieri şi servitori. Ne-am trezit în situaţia că ne întrebăm cum vom coabita cu un preşedinte căruia i-am tras o rachetă de 7,4 milioane de voturi în babord. Şi când numărul celor care nu-l mai suportă se apropie de 10 milioane, noi zicem, oare ce ne va face când se va întoarce?
Greşelile şefilor USL sunt de fapt şi greşelile adversarilor regimului Băsescu. Toţi au crezut că omul e şubrezit de propriile excese, abuzuri, prostii şi declaraţii zănatice. Să ne înţelegem. Am ratat destituirea lui Traian Băsescu din cauza greşelilor noastre. Căci tupeul său nu are rost să-l mai punem la socoteală. Ne era familiar din sute şi mii de atâtea alte împrejurări. Am crezut că pica uşor. Adevărul este că Traian Băsescu era mai copt ca niciodată de trimis în mult invocata sa cursă pe mare. USL-ul a greşit pierzând şi războiul comunicaţional din străinătate, şi contând doar pe mânia pensionarilor văduviţi de un procent din pensii. Am pierdut neaşteptat de uşor războiul cu intoxicaţiile agenţilor de influenţă ai statului român. Ampierdut războiul cu o Curte Constituţională subordonată politic şi alcătuită şi din câţiva judecători grobieni, cu gândire şi limbaj de tractorişti afumaţi. Am pierdut din cauza americanilor care şi-au apărat omul şi se temeau de junii lideri români, străini de interesele lor. Am pierdut şi din cauza Comisiei Europene, bine apărată de interesele Popularilor. Dar cel mai mult am pierdut din cauza noastră. De 20 de ani închidem ochii la tot felul de găinării electorale şi la faptul că politica a devenit doar o îndeletnicire de făcut bani. Iar acum, rămaşi cu Traian Băsescu pe cap, ne plângem şi ne întrebăm încotro o luăm, deşi la televizor demonstranţii de la Piaţa Universităţii flutură cartoane pe care scrie ”Veniţi în stradă!”

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/cum-a-scapat-traian-basescu-de-destituire-192147/

Băsescu a pierdut



Decizia neruşinată a celor şase de la Curtea Constituţională l-a îngropat definitiv pe Băsescu. Da, aţi citit corect! L-a îngropat definitiv. E prima oară când mizeria regimului Băsescu se arată purulentă. Nu mai sunt şprayuri care să acopere mirosul pestilenţial. Regimul pute. Abia acum oamenii care-l urăsc pe Băsescu primesc dezlegare la ură. Articolul meu de ieri – "Tragedia dispariţiei poporului meu” -, scris  înaintea pronunţării acestei hotărâri, plângea constatarea că ne-am împuţinat. Că ne risipim în lume. Că plecăm în bejenie, uitându-ne ţara, locul naşterii, uneori limba şi mormintele părinţilor. Dintr-un număr de 15 - 17 ţări, am primit informaţii că trăiesc şi muncesc acolo, că s-au stabilit acolo, au făcut copii acolo, peste 3 milioane de români. Eu, ca gazetar care am umblat niţel prin lumea asta, am întâlnit români nu doar în Italia şi Spania, nu doar în Germania şi Anglia, ci şi în Japonia, Brazilia, şi la Polul Nord şi la Ecuator. Nu sunt doar 3 milioane. Mulţi dintre ei n-au votat niciodată, nu mai ştiu ce e în ţara lor, nu ştiu nici de referendum, nici de Băsescu şi au dezertat, scârbiţi, din demnitatea de cetăţean al României. Sunt, zice un individ politic care pare de bună credinţă, 15 milioane de votanţi în România. Sunt, zice alt individ politic, de la PDL, 18 milioane de votanţi în ţară, votând şi pruncii nenăscuţi. Mint amândoi. Numărul e mai mic, mai mic decât aceste cifre şi mai mare decât drama adevărată, decât tragedia poporului român care piere zilnic. Nu doar pentru că murim mai mulţi decât ne naştem, ci pentru că plecăm în lume. Asta scriam când m-a prins din urmă taifunul hotărârii unor cetăţeni în robă vişinie, mulţi cu trecut vulnerabil, urâţi pe dinlăuntru, şi  aş zice, fără să-i insult, urâţi şi pe dinafară. Ei, şase din nouă împotriva a 8,5 milioane din  vreo 12 milioane de votanţi reali. Taifunul hotărârii mincinoase e că Băsescu e valid iar votul milioanelor care i-au parafat plecarea, invalid. Am scris, enervat, pe site-ul ampress.ro că Băsescu şi Curtea lui au făcut pe noi, ne-au luat de oliţă. Apoi, încet, încet, uitându-mă la ce se petrece în Piaţa Universităţii, simţind furia teribilă a multor, multor oameni din această ţară, mai mare şi mai inflamată ca oricând, am simţit că abia acum  Băsescu a pierdut. A pierdut irevocabil. Băsescule, cu toţi americanii tăi, cu toţi barroşii tăi, eşti dus. Vei fi ca un împăiat la Cotroceni, o mumie nevizitabilă nici măcar de ministresele tale preferate. Toamna electorală te va duce, după ce ai prigonit ţara cu procurori şi miliţieni, la gârlă, pe tine şi partidul tău. Adio, Băsescule! Românii şi-au făcut deja Curte Constituţională în Piaţa Universităţii. Acolo te vor judeca, fiindcă tot doreai să-i întâlneşti într-un parlament stradal. Mergi să le vorbeşti! Du-te!

O domnişoară Gabrilla, comentând articolul meu de ieri despre tragedia dispariţiei poporului român, îmi scrie că armata, numai armata ne mai poate salva. O înţeleg. Rămân însă la convingerea că armata care ne poate salva e a demonstranţilor care au curaj să-şi apere votul. Şi ei sunt deja la arme. 


Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/editorial/basescu-a-pierdut-621778.htm

Aspazia Cojocaru, graţiată după o condamnare la un an şi jumătate de închisoare


Noi informaţii despre dosarul penal de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucureşti, în care a fost implicată şi Aspazia Cojocaru, alături de alte rude ale sale, au fost furnizate în cadrul emisiunii Sinteza zilei, de .Adina Anghelescu-Stancu, editor al site-ului Lumea Justiţiei - luju.ro.

Conform informaţiei furnizate de o anchetă a ziarului Cotidianul, şi reluate de jurnalul.ro,  Aspazia Cojocaru a fost implicată alături de unchiul său, Vasile Fodor - conferenţiar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi secretar al comisiei de admitere, şi de alte rude ale sale, într-un dosar penal soldat cu  condamnări de până la 13 ani de închisoare.
Arhivele Tribunalului Bucureşti nu mai păstrează nicio copie a acestui dosar.

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea Sinteza zilei, la Antena3, Adina Anghelescu-Stancu, editor al site-ului Lumea Justiţiei - luju.ro, a declarat că a solicitat informaţii despre dosar chiar unuia dintre avocaţii care au pledat în proces.

Conform informaţiilor furnizate de avocatul citat, Aspazia Cojocaru a fost găsită vinovată de falsificare şi implicare într-o reţea infracţională şi a primit o condamnare la un an şi jumătate închisoare. Condamnare pe care Aspazia Cojocaru nu a executat-o, beneficiind de un decret general de amnistiere a pedepselor de până la trei ani închisoare, emis de administraţia comunistă.
În acelaşi timp, conform aceleiaşi surse, unchiul Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor, condamnat în acelaşi proces la 13 ani de închisoare, nu a executat decât un an şi jumătate din pedeapsa primită, beneficiind în mod surprinzător de un decret individual de amnistie, semnat chiar de Nicolae Ceauşescu.


Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/special/aspazia-cojocaru-gratiata-dupa-o-condamnare-la-un-an-si-jumatate-de-inchisoare-621789.htm

Vizita lui Traian Băsescu în Ținutul Secuiesc se împletește cu pretențiile separatiste ale maghiarilor

Băsescu: Nem Tudom

 
Zilele petrecute de Traian Băsescu în Harghita şi Covasna au dat apă la moară revendicărilor de autonomie pe criterii etnice  Zoltan Kőszegi, membru al Fidesz, partid aflat la guvernare la Budapesta, a declarat că Ungaria ar putea cere revizuirea frontierelor  Traian Băsescu pregăteşte o eventuală majoritate pentru alegeri, formată în jurul PDL  Maghiarii îşi primesc răsplata pentru absenteismul de la referendum
Profitând de ultimele zile premergătoare hotărârii Curţii Constituţionale, Traian Băsescu şi-a luat soţia şi a pornit-o într-o "călătorie de plăcere" prin zonele în care PDL a obţinut rezultate bune, în sensul absenţei la vot, cu prilejul referendumului din 29 iulie. Astfel, preşedintele suspendat a făcut un tur prin Ardeal, cu o oprire ceva mai lungă în judeţele cu populaţie preponderent maghiară. Efectele au apărut aproape imediat: liderii UDMR au dat drept sigură, într-un viitor apropiat, autonomia Ţinutului Secuiesc.
În timp ce Traian Băsescu se afla în mini-vacanța din Har-Cov, parlamentarul maghiar Zoltan Kőszegi, declara, la Tabăra Tineretului Maghiar de la Borzont, că Ungaria ar putea cere revizuirea graniţelor. "Dacă Fidesz se întăreşte şi dacă Ungaria devine mai puternică din punct de vedere economic dar şi din alte puncte de vedere, chestiunea revizuirii graniţelor ar putea fi ridicată oficial în decurs de opt ani. (...) Dacă în patru-cinci ani nu vom reuşi să obţinem autonomia Ţinutului Secuiesc însemnă că nu suntem capabili. Exemplul cel mai bun este autonomia Tirolului de Sud şi acest lucru trebuie să aducem în faţa Europei. (...) Obligaţia de a realiza autonomia este a noastră. Slava e a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o ţară comună, frumoasă, în Bazinul Carpatic", a afirmat Zoltan Kőszegi.
Demersul lui Kőszegi se împletește perfect cu cererea din 2009 a celor nouă senatori şi 22 deputaţi UDMR care au înaintat o propunere legislativă pentru „modificarea şi completarea Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România cu modificările şi completările ulterioare". Pentru cei care nu-și mai amintesc, propunerea consta în formarea a 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, în locul celor opt existente. Între cele 16 regiuni de dezvoltare propuse de maghiari, la nr. 14 figura „Covasna-Harghita-Mureş", o reconstituire fidelă a fostei „Regiuni autonome maghiare" din anii ‘50.
Băsescu, alte mulţumiri
Interesant este însă că Traian Băsescu nu a reacţionat în niciun fel faţă de afirmaţiile parlamentarului maghiar. Acesta a preferat doar să le mulţumească din nou, ungurilor, pentru boicotul de la referendum. "Nu pot să nu observ reacţia ungurimii faţă de referendum şi n-am decât să le mulţumesc. Au înţeles foarte bine şi modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului şi că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. Iar maghiarii se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta. Eu mă simt bine în Covasna şi Harghita dintotdeauna, nimic nou sub soare. E plăcut aici", declara Traian Băsescu la începutul "sejurului" său.
Atitudinea lui Băsescu este însă de înţeles dacă ţinem cont de apropierea şi prietenia acestuia cu premierul Ungariei, cu accente dictatoriale, Viktor Orban. Cel care a îndemnat maghiarimea din România să nu iasă la vot şi să îl ajute astfel pe Traian Băsescu, desigur, nu pe gratis.
Kelemen, convins că Ţinutul Secuiesc va fi autonom
La fel de interesant este cum, brusc după afirmaţia lui Zoltan Kőszegi şi tăcerea lui Traian Băsescu, liderii UDMR au început să vorbească despre autonomia Ţinutului Secuiesc, arătându-se convinşi că acest lucru se va întâmpla în cele din urmă. "Autonomia nu înseamnă secesiune, autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza", a spus Kelemen Hunor. "Constituţia poate fi amendată, va fi amendată şi autonomia nu este împotriva statului român şi nu este împotriva statului unitar", a explicat preşedintele UDMR.
Nici Budapesta nu a rămas indiferentă la această temă. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a sărit imediat în sprijinul UDMR. "Pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele îşi definesc ca un lucru benefic şi care este în concordanţă cu reglementările internaţionale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun şi ce este bine pentru aceste comunităţi, dar susţinem toate aceste obiective pe care singure şi le definesc", a spus el.
Campanie prematură
Altfel, turneul lui Traian Băsescu prin maghiarime poate fi interpretat drept începutul campaniei PDL pentru parlamentare. O mare parte din Ardeal a votat pentru PDL la alegerile locale, iar la referendum rata de participare la vot a fost destul de redusă comparativ cu restul ţării. Cât priveşte judeţele cu un procent ridicat de populaţie de origine maghiară, cunoaştem cu toţii participarea la vot. Reacţia liderilor UDMR arată că negocierile sunt încheiate şi că PDL are, teoretic, un prim aliat.
Cum, însă, UDMR ne-a obişnuit cu schimbările bruşte de direcţie, în funcţie de cum bate vântul, fapt care i-a asigurat participarea la guvernare aproape continuu, din '90 şi până astăzi, este posibil ca circuitul lui Traian Băsescu să rămână, până la urmă, doar un biet itinerariu de vacanţă.

Claudiu Bran

Sursa:

Prețul judecătoarei Aspazia Cojocaru, în aluminiul de la Alro


Ginerele judecătoarei Aspazia Cojocaru, Claudiu Seucan (foto), fost vicepreședinte al Autorității pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului (A.P.A.P.S), consilier al fostului premier Adrian Năstase și secretar de stat la Ministerul Justiției, a fost "agățat" de DNA în dosarul în care a fost cercetat Ovidiu Mușetescu, șef al APAPS, pentru privatizarea Alro Slatina și Alprom. Procurorul General Laura Codruța Kovesi a cerut, în 2009, începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Mușetescu, exact pe aceste privatizări, însă, după decesul acestuia, cauza a fost trimisă la DNA. Procurorii anticorupție cercetează încă acest caz, iar Seucan a fost audiat în dosar.
Teama de pușcărie a judecătoarei Aspazia Cojocaru ar putea să nu fie neaparat pentru ea, cât pentru familia ei. Astfel, din informațiile noastre, DNA anchetează încă privatizarea Alro Slatina și Alprom, adică dosarul în care Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi, ceruse, în urmă cu trei ani, începerea urmăririi penale împotriva fostului șef al APAPS, Ovidiu Mușetescu. Ginerele Aspaziei Cojocaru, Claudiu Seucan, a fost adjunctul lui Mușetescu, iar din 2004 a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției, fiind, ulterior, transformat în notar din ordinul fostului ministru al Justiției, Cristian Diaconescu. Seucan a dat cu subsemnatul la DNA în acest dosar, în urmă cu aproximativ un an.
Acuzațiile aduse de procurori fostului șef al APAPS
În 2009, procurorii Parchetului General l-au acuzat pe Ovidiu Mușetescu de abuz în serviciu şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar. Conform comunicatelor publice transmise la acea dată de procurori, "în cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar". Președintele României, Traian Băsescu i-a transmis, în septembrie 2009, fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Mușetescu, însă acesta a decedat la scurt timp. Dosarul a fost trimis la DNA în octombrie 2011, procurorii anticorupție chemându-l la audieri și pe ginerele Aspaziei Cojocaru, Claudiu Seucan. Așadar, teama judecătoarei nu este pentru dosarele ei vechi, ci pentru dosarele actuale ale unor membri ai familiei sale.
Claudiu Seucan, mutat de la APAPS la Ministerul Justiției. Contestat de Monica Macovei
Seucan a fost consilier al fostului prim-ministru Adrian Năstase, iar din 2002 a fost numit vicepreședinte al APAPS, loc unde nu a stat decât doi ani. În 2004, ministrul Justiției de atunci, Cristian Diaconescu, l-a numit secretar de stat la Ministerul Justiției. Diaconescu a fost și cel care l-a transformat pe Seucan în notar, fără examen, fapt pentru care, odată ajunsă în funcția de ministru al Justiției, Monica Macovei a atacat în instanță legalitatea acestor numiri în profesie.
V.R.

Sursa:
 

Deutsche Welle despre decizia CCR
România, ameninţată de un război civil rece



România este ameninţată, cel puţin până la scrutinul parlamentar, de un război civil rece. Toate acestea au consecinţe negative asupra economiei, scrie Deutsche Welle, în timp ce blogul Courrier International vorbeşte despre cum politicienii români nu ştiu sa piardă cu eleganţă, iar societatea adora telenovela şi este însetată de sânge şi răzbunare
România este ameninţată de un război civil rece, cel puţin până la scrutinul parlamentar din toamnă. Declarația a fost făcută într-un comentariu pentru Deutsche Welle de politologul german Kai-Olaf Lang, de la Institutul german pentru Politică Externă şi Securitate, din Berlin.
România, Curtea Constituţională a reuşit să zădărnicească alte pagube colaterale ale aşa zisei „saga” Ponta-Antonescu-Băsescu. „Orice altceva decât acest verdict ar fi agravat actuala criză, scrie Kai-Olaf Lang.
Dar „sentinţa Curţii Constituţionale nu pune capăt confruntărilor politice dintre cele două părţi adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabăra guvernamentală acceptă, ce-i drept juridic, nu însă şi politic, verdictul. În locul unui modus vivendi al celor două tabere rivale, România este ameninţată, cel puţin până la scrutinul parlamentar, de un război civil rece. Toate acestea au consecinţe negative asupra economiei. Fiindcă guvernul ar trebui acum - împreună cu preşedintele - să se concentreze asupra consolidării economiei şi stabilizării finanţelor statului. Criza monedei Euro, lipsa de avânt a întregii economii europene, seceta, programul de austeritate şi dificilele negocieri cu FMI, ar necesita de fapt angajamentul concentrat, susţinut, al tuturor forţelor politice ale României. În loc de aceasta, conflictul dintre un preşedinte blocat, dar mandatat în continuare, şi o coaliţie guvernamentală ahtiată după putere va culmina într-o dură luptă electorală”, mai scrie Deutsche Welle.
O interpretare similară oferă şi jurnalista franceză de origine română Iulia Badea-Guéritée pe blogul Courrier International.
Curtea Constituţională a decis marţi, 21 august, că referendumul nu este valid, pentru că nu a fost atins cvorumul de 50%. Ştiam asta din 29 iulie, când 46% dintre români s-au prezentat la urne. Dar am acceptat cu toţii jocul de-a v-aţi ascunselea al guvernului român, spre ridiculizarea sa în faţa întregii Europe. Renumărarea voturilor, refacerea listelor, eliminarea morţilor, evacuarea românilor din străinătate...Fie. Şi am sperat că rezultatul, oricare ar fi el, va fi acceptat cu eleganţă şi calm, după toate regulile politicii.
Problema cu Ponta şi Antonescu şi cu o mare parte din România este că nu ştiu sa piarda. Ca nu ştiu să-şi respecte propriile promisiuni, că nu ştiu să-şi respecte cuvantul dat la Bruxelles. Astfel, am văzut după ştirea votului Curţii un Victor Ponta declarând că Băsescu este un preşedinte ilegitim. Un Crin Antonescu afirmând în presă că va face presiuni pentru ca preşedintele să-şi dea demisia. Dincolo de caracterul halucinant al acestor cuvinte venite din partea unor oameni obligaţi să coabiteze cu preşedintele până la alegerile legislative sau chiar până în 2014, trebuie să recunoaştem că regulile jocului nu sunt respectate.
“Precum în arenele romane, societatea românească este însetată de sânge şi de răzbunare, adoră soap opera, şi o simplă decizie de partaj al bunurilor, dată de un judecător, nu va pune capăt noilor serii din “Tânăr şi neliniştit””, încheie jurnalista.


Călin Marchievici

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/romania-amenintata-de-un-razboi-civil-rece-192101/

Traian Băsescu poate fi demis ACUM. Vezi argumentele juridice


Premisele concluziei de demitere: În conformitate cu Constituţia, Art. 95, Parlamentul, după consultarea CCR, suspendă din funcţie preşedintele României.
În mod simetric arhirecunoscut, Parlamentul este instituţia în drept care să-l şi repună în funcţie, dacă există temeiuri de fapt şi de drept pentru repunere.
CCR nu-l poate repune în funcţie, deoarece nu CCR l-a suspendat şi nici nu există altă prevedere legală care să stipuleze, în mod expres, că CCR îl repune în funcţie pe preşedintele suspendat, dacă există temeiuri pentru repunere.
Rolul CCR în procesul de suspendare şi demitere este precizat clar în lege.
-CCR dă un aviz consultativ asupra intenţiei de suspendare ce i-a fost adusă la cunoştinţă de către Parlament;
-Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului;
-Decizia CCR asupra valbilităţii referendumului nu este o decizie de repunere în funcţie, deoarece nu CCR a decis suspendarea;
-(2) Hotararea Curtii Constitutionale stabileste NUMAI daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.
-Ca orice Hotărâre a CCR, decizia asupra valabilităţii referendumului se publică în M.O.; 
 -(3) Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, întrunite in sedinţa comună.
Ca for care a decis SUSPENDAREA, Parlamentul este singurul în măsură să se pronunţe asupra DEMITERII. (Parlamentul nu este poştaş, să primească Hotărârea CCR şi s-o trimită la M.O., mai ales că nu există o prevedere explicită în acest sens.)
Parlamentul, în temeiul tuturor probelor existente la dosarul Referendumului, are atribuţia legală în această privinţă, atribuţie conferită de Legea Referendumului, Art. 10, care are următorul cuprins:
 „ ART. 10.    Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.”
Această atribuţie, stabilită expres în Lege, nu poate fi a altei instituţii; ea poate fi numai a Parlamentului. Iată şi de ce:
Conform Art 47 din Legea Curţii Constituţionale („Art. 47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului”). Coroborat cu Art. 5, alin (2) din Legea Referendumului („ART. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”) Curtea are atribuţii NUMAI în privinţa VALABILITĂŢII Referendumului, dar nu are atribuţii să se pronunţe asupra demiterii.
Aplicarea Art 10 din Legea Referendumului cade, fără dubii, în sarcina Parlamentului, deoarece Art. 10 nu se referă la aceleaşi fapte şi la acelaşi moment, ca Art. 5.
Aplicarea Art.5 şi aplicarea Art. 10 nu pot fi făcute de aceeaşi instituţie şi din cauză că prevederile celor două articole sunt aproape contradictorii.
Citirea corectă, logic, a celor două articole ne duce, fără nicio îndoială, la următoarea
CONCLUZIE:
1.CCR decide NUMAI dacă Referendumul a îndeplinit condiţiile de valabilitate, în baza tuturor prevederilor legale care-i cad in competenţă.
2.Parlamentul analizează, în plenul celor două camere, decizia CCR privitoare la valabilitate.
3.Parlamentul are, conform Art. 10 din Legea Referendumului, atribuţia şi posibilitatea de a APROBA DEMITEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, prin referire numai la CONDIŢIA întrunirii majorităţii voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.
Această prevedere din Lege are corespondenţă logică în Turul al doilea al alegerilor pentru preşedinte, situaţie în care nu mai este necesară NICIO condiţionare a prezenţei la vot.
Pe deasupra, Parlamentul are la dispoziţie şi Temeiul că numărul votanţilor pentru demitere a fost de 7,4 milioane, ceea ce corespunde la un cvorum ce 14,8 milioane de votanţi.

Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/politica/referendum-decizie-basescu-demis-parlament-621745.htm

In atentia tuturor membrilor SCMD 

Manifestari pro democratie ale SCMD, in Capitala si in tara


Va informam prin prezenta ca SCMD organizeaza in Capitala, in perioada 23-31 august, intre orele 17.30-19.30, o pichetare la Monumentul Leu, pentru a ne exprima dezacordul fata de decizia a 6 membri manipulati politic ai Curtii Constitutionale, care au eludat votul liber exprimat de 8,6 milioane de cetateni.
Consideram ca, dupa ce ne-au fost furate, de catre regimul Basescu, drepturile legitime la demnitate si onoare militara, munca, sanatate, trai si pensii decente, ne-a fost furat si dreptul la vot. Regimul Basescu revenind prin refuzul dictatorului de a se confrunta cu poporul, mai tiranic decat niciodata.
In aceasta situatie, va rugam sa luati masuri pentru DECLANSAREA UNOR ACTIUNI DE PROTEST, la care sa solicitati si participarea celorlalti membri ai societatii civile, in toate localitatile unde este posibil.
Va reamintim ca pe obrazul militarilor s-a instalat o pata care trebuie stearsa prin actiune – aceea a boicotarii oficiale sau subversive a referendumului de catre o parte din militarii in rezerva si retragere, membri ai Federatiei Militarilor, ANCMRR si UNPR.
Sustinem in continuare actualul Guvern, care s-a angajat sa rezolve obiectivele noastre, pana in preziua alegerilor generale.
Bataia de joc la care am fost supusi de catre actul de gangsterism politic patronat de Traian Basescu nu poate fi acceptat.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTE,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

marți, 21 august 2012

Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator

Foto: Karina Knapek / Intact Images 
 
O anchetă a jurnaliştilor de la Cotidianul, publicată în 2008, releva faptul că Aspazia Cojocaru,  judecatoare a Curţii Constitutionale, cea care al cărei vot a asigurat cvorumul deciziei de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost implicată, alături de câteva rude ale sale, într-o reţea de falsificare a examenelor de admitere susţinute la Facultatea de Drept din Bucureşti

Judecatoarea Aspazia Cojocaru, soţul său, Pavel, un unchi şi o mătuşă de-a sa apar, alături de alţi inculpaţi, pe rolul unui dosar penal vechi de aproape 40 de ani, soldat cu condamnări de până la 13 ani de închisoare şi cu amenzi considerabile.

Ce este cu adevărat surprinzător este că, în pofida gravităţii faptelor şi a sentinţelor mari pronunţate, condamnaţii au beneficiat de graţiere din partea lui Nicolae Ceauşescu, se pare la intervenţia unui general de Securitate, ruda unuia dintre condamnaţi.

În dosarul, aflat în arhiva Tribunalului Bucureşti, se arată că, din 1969 până în 1975, un unchi al Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor - conferenţiar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi secretar al comisiei de admitere, a instituit un sistem prin care, în schimbul unor taxe consistente, garanta admiterea la Drept, cu toate că în acea perioadă pe un loc concurau câteva zeci de candidaţi

Schema de funcţionare profita de faptul că examenul de admitere se întindea pe mai multe zile, conţinând atât probe scrise, cât şi orale. Până la corectare, lucrările scrise erau depozitate într-un fişet la care aveau acces numai membri comisiei de admitere a unităţii de învăţământ.
În acelaşi fişet se aflau şi ştampilele care garantau autenticitatea lucrărilor, şi foile tipizate pe care se desfăşura concursul de admitere.

Unchiul Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor, a fost secretarul comisiei de admitere la Facultatea de Drept din Bucureşti din 1969 până în 1975. În tot acest interval, în timpul sesiunilor de admitere, el sustrăgea lucrările predate în sălile de concurs de către cei care onoraseră gestul cu o şpagă consistentă, înlocuindu-le cu altele, mai valoroase, completate în afara concursului.
Accesul la foile tipizate şi la ştampilele oficiale, asigurau aspectul comparabil cu toate celelalte lucrări din concurs.

Din sentinta aflată în arhiva Tribunalului Bucureşti rezultă că atât soţul Aspaziei Cojocaru, Pavel Cojocaru, cât şi o mătuşă de-ale ei, Aspazia Haiduc, au avut rolul de interfaţă între Vasile Fodor, cel care substituia lucrările, şi candidaţii care plăteau obţinerea unei note care le garanta succesul la admitere.

Schema a fost descoperită în iulie 1975, în momentul în care alţi profesori din cadrul facultăţii au sesizat faptul că un candidat figura pe lista rezultatelor la proba scrisă de istorie cu două note diferite. Motivul? Vasile Fodor uitase să înlocuiască lucrarea originală cu cea realizată în afara concursului. Chemat la rectorat, unde îl aştepta şi Militia, candidatul ghinionist a recunoscut că evaziunea concursului se petrecuse cu ajutorul conferenţiarului Vasile Fodor.

Procurorii care au cercetat cazul au descoperit că fraudarea admiterii la Drept avea o istorie de şase ani. Ei au descoperit că Vasile Fodor îşi favorizase familia. Şi actuala apărătoare a dreptului constituţional, Aspazia Cojocaru, l-a ajutat din plin: "Fodor Elena, nepoata lui Fodor Vasile, a promovat examenul de admitere in sesiunea 1972. (...) In ajunul concursului de admitere, inculpatul i-a spus sa inmineze lucrarea la socialism stiintific profesorului care va fi in sala. A respectat indicatia data procedind astfel, spre deosebire de ceilalti candidati, care puneau lucrarile pe catedra. (...) A doua zi, unchiul sau i-a dat un formular tipizat «proba de concurs», sfatuind-o sa intocmeasca o noua lucrare, pe care a facut-o cu ajutorul surorii sale, Cojocaru Aspazia, si in care a scris in plus 2-3 definitii pe care nu le scrisese in lucrarea data in sala de concurs", se arată în sentinţa tribunalului.

În aceeaşi sentinţă se precizează şi faptul că soţul actualei judecătoare de la Curtea Constituţională a atestat fapta acesteia: "Cojocaru Pavel confirmă împrejurarea substituirii unei lucrări scrise în afara concursului, pentru Fodor Elena, împrejurare cunoscută de el întrucât soţia sa este persoana care a ajutat-o pe candidată să întocmească lucrarea din afara concursului".

Ce se mai poate comenta, după o atât de elocventă demonstraţie de lipsă de etică şi de morală, tocmai din partea celor care ar fi trebuit să se asigure că împart dreptatea în societatea românească... Nimic, doar că acum e clar de ce îi este teamă Aspaziei Cojocaru de închisoare, pentru că a fost atât de aproape de ea, şi poate nu pentru singura dată când morala nu a împiedicat-o să treacă de cealaltă parte a legii.


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/aspazia-cojocaru-judecator-constitutional-cu-trecut-de-falsificator-621699.htm



Udrea la putere, Ponta şi Antonescu în opoziţie




Reînscăunatul nu-i va uita pe cei care l-au suspendat din funcţie şi va declanşa atacuri crunte împotriva acestora. Cu instituţiile de forţă în mână şi cu spatele asigurat de cancelariile occidentale, Traian Băsescu îi va lovi fără milă pe adversarii săi, iar aceştia, paralizaţi de frică şi lipsiţi de apărare, vor fi nimiciţi. Până la alegerile din toamnă, principala preocupare a reînscăunatului va fi să desfiinţeze USL-ul. În caz că nu va reuşi acest lucru, Traian Băsescu se va mulţumi cu distrugerea imaginii alianţei, astfel încât aceasta să obţină sub 50% din voturi.
După ce USL-ul va fi adus sub pragul de 50 de procente, Traian Băsescu va încredinţa guvernarea PDL-ului şi agrarienilor lui Stelian Fuia, ungurenilor lui Mihai Răzvan Ungureanu, nemţenilor lui Mihail Neamţu şi paveleştilor lui Aurelian Pavelescu. Pentru a-şi asigura majoritatea, reînscăunatul îi va atrage de partea sa, prin mijloace specifice, pe cei de la UDMR, pe reprezentanţii minorităţilor naţionale şi pe câţiva speriaţi din USL.
Astfel, Victor Ponta, Crin Antonescu şi toţi cei care nu au fost în stare să pregătească la modul profesionist campania şi referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu vor trece în opoziţie şi acolo vor rămâne până la adânci bătrâneţi. Asta, în cel mai fericit caz, pentru că unii dintre cei care au îndrăznit să-l suspende pe şeful regimului Băsescu s-ar putea să nu ajungă pe băncile opoziţiei, ci în celulele penitenciarelor.
În ceea ce-i priveşte pe băsiştii care le-au tăiat românilor salariile, pensiile şi cheful de viaţă, Traian Băsescu va avea grijă ca aceştia să revină în funcţii. Nu toţi, ci numai cei a căror activitate a fost apreciată de către reînscăunat, în frunte cu cel mai lăudat ministru al guvernelor Boc, Elena Udrea.

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/udrea-la-putere-ponta-si-antonescu-in-opozitie-192032/
Zegrean &compania, mai tari decât 7,4 milioane de români!
Zegrean &compania, mai tari decât 7,4 milioane de români!
Zegrean &compania, mai tari decât 7,4 milioane de români!
Zegrean &compania, mai tari decât 7,4 milioane de români!
Zegrean &compania, mai tari decât 7,4 milioane de români!
ZEGREAN & COMPANIA, MAI TARI DECÂT 7,4 MILIOANE DE ROMÂNI!
SE MAI POATE VORBI DESPRE DEMOCRAȚIE ÎN ROMÂNIA?
Se mai poate vorbi despre democrație în România?
Se mai poate vorbi despre democrație în România?
Se mai poate vorbi despre democrație în România?
Se mai poate vorbi despre democrație în România?
Se mai poate vorbi despre democrație în România?
Zegrean şi compania decid astăzi soarta românilor

Se întoarce sau nu Traian Băsescu la Cotroceni?



După aproape două luni de la suspendare şi după un meci lung privind listele electorale permanente, judecătorii Curţii Constituţionale sunt aşteptaţi marţi să ia o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Judecătorii CCR se întrunesc marţi, de la ora 10.00, pentru a lua o decizie privind referendumul din 29 iulie. Magistraţii vor lua în discuţie datele primite luni de la Guvern, în urma solicitării adresate săptămâna trecută de a le fi comunicate, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie.
Concret, Curtea a primit o adresă cu informaţiile primite de la MAI şi MAE, care arată în felul următor: 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 de români aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, iar 3.052.397 au "dreptul legal de şedere în străinătate", din care nu se ştie exact numărul minorilor.
În baza acestor date, USL susţine că în listele permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane, pentru că, din cifra iniţială de 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, se scad cele 3,5 milioane de persoane cu acte expirate, cu reşedinţa în străinătate sau cu drepturile electorale interzise. Astfel, explică USL, raportat la cifra de 14,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot care ar trebui să se regăsească pe listele electorale permanente, s-au prezentat la vot 8,4 milioane, adică aproximativ 60% din listele electorale permanente, şi au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu 7,5 milioane, adică 53% din populaţia aflată înregistrată în listele electorale permanente.
Decizia referitoare la valabilitatea referendumului trebuie luată, potrivit legii, cu 6 voturi din 9 (două treimi din voturile membrilor plenului CCR), însă în ultima şedinţă s-a pus problema dacă este posibil o astfel de majoritate şi dacă invalidarea s-ar putea hotărî cu majoritate simplă - 5 la 4.
"Legea Curţii Constituţionale prevede foarte clar că în cazul referendumului se ia cu şase la trei, cu cvorum. E un fel de ironie, chestia asta că toată problema în România acum se leagă de cvorumul de 50% şi iată că s-a ajuns la cvorum şi la Curtea Constituţională. Mă gândesc că dacă se cere românilor când decid asupra soartei preşedintelui să respecte cvorumul, cu atât mai mult Curtea Constituţională care are prevăzut expres în lege şase la trei va respecta acel cvorum, în orice decizie, fie de validare, fie de invalidare, pentru că altfel suntem într-o criză generală dacă Curtea Constituţională îşi încalcă propria-i lege. Eu sunt convins că nu se va întâmpla acest lucru", a spus Ponta.
UPDATE Judecător al Curţii Constituţionale: E posibilă o nouă amânare
Judecătorul Tudorel Toader a declarat marţi dimineaţă, înainte de şedinţa Curţii Constituţionale, că este posibilă o nouă amânare a verdictului CCR privind referendumul.
Întrebat dacă există posibilitatea ca CCR să amâne astăzi o decizie finală privind validarea sau invalidarea referendumul, judecătorul Tudorel Toader a răspuns afirmativ.
UPDATE: Câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa sediului CCR
Câteva zeci de persoane protestează marţi dimineaţă în faţa sediului CCR, cerând validarea referendumului. Oamenii au pichetat şi luni seara sediul CCR cerând ca judecătorii să valideze referendumul. Oamenii scandează marţi "Jos Băsescu!", "Ieşi afară, javră ordinară!", "La puşcărie" şi spun că vor protesta în stradă până când Băsescu va pleca. Pe o pancartă se poate citi "Nimeni nu este mai presus de votul nostru!". Protestatarii şi-ar fi dorit ca şedinţa CCR să fie televizată.
O femeie a venit la protest cu o icoană, spunând că speră într-o minune.
UPDATE: Şedinţa CCR a început la ora 10.00. Toţi cei 9 judecători sunt prezenţi la şedinţă


Dan Zavaleanu

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/se-intoarce-sau-nu-traian-basescu-la-cotroceni-191949/

Medicina militară, 150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei

Scris de : D.S.S.

Medicina militară marchează marţi 150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei.Cu acest prilej vor avea loc depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piaţa Eroilor) şi la Mormântul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila, precum şi la Monumentul dr. Carol Davila din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central, a informat Ministerul Apărării Naţionale.
De asemenea, în amfiteatrul spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila‘ se va desfăşura un simpozion aniversar care îşi propune, prin tematica abordată, să fie un liant între trecutul, prezentul şi perspectivele medicinei militare. La activităţi vor participa reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere.
La data de 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române. Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al administraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.
Elaborarea ‘Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor’ şi a ‘Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată’, precum şi promulgarea prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882 a ‘Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei‘ a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război. Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/medicina-militara-150-de-ani-de-la-infiintarea-corpului-ofiterilor-sanitari-ai-armatei-115089.html