sâmbătă, 30 aprilie 2011

COMUNICATUL nr. 20 AL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

În data de 28.04.2011 a avut loc ședința săptămânală a Departamentului Juridic, cu următoarea ordine de zi:
1 – Acțiuni în comisiile legislativului
2 – Modificare contract av. Gâlcă: recalculare pensii
3 – Prezentare ofertă (contract) av. Gâlcă: decizii de revizuire
4 - Punctaj subiecte rezultate din desfășurarea proceselor și dialogul cu filialele
5- Prezentarea răspunsului Case de Pensii Sectoriale a SRI la ATENȚIONĂRILE SCMD, transmise acestei instituții în luna martie 2011.
6 – Elemente de strategie a SCMD privind diversificarea ofertelor către membrii săi:
- înființarea CAR-ului SCMD
- modalități de colaborare cu societăți comerciale sau bancare
- alte propuneri
Aspecte reținute:
LA PCT. NR.1: s-a prezentat care este stadiul amendamentelor formúlate la OUG. nr. 1/2011 din forul legislativ. Acțiunile de urmat ale SCMD vor fi enunțate după publicarea în Monitorul Oficial a legii de aprobare a OUG. nr. 1/2011.
LA PCT. NR.2: s-au analizat modificările propuse de av. Gâlcă C. la contractul în derulare pe procésele de recalculare a pensiilor. Modificarea principală vizează achitarea onorariului în procent de 75% pentru membrii de sindicat care au fost adăugați ulterior pe lista de bază (inițială) a reclamanților SCMD. Alte modificări vizează termenele de achitare a obligațiilor SCMD față de av. Gâlcă C.
LA PCT. NR.3: s-au analizat termenii noului contract propus de av. Gâlcă C. pentru acțiunile în instanță vizând anularea deciziilor de revizuire a pensiilor recalculate. S-a stabilit ca termenii noului contract să fie discutați și aprobați în ședința Comitetului Director.
LA PCT. NR.4: s-au prezentat următoarele constatări:
TRIBUNAL / filială:
- Trib./ Hunedoara: a ridicat din oficiu excepția necompetenței teritoriale. Pe 19.05.2011 se va pronunța, probabil, cu declinarea competenței către TM București.
Într-un dosar personal al preș. filialei STURZA ALEXANDRU, cu aceeași cauză: dosarul a fost declinat către TM Buc., care la data de 26.04 s-a pronunțat: ,,Respinge excepția necompetenței teritoriale a TM Buc. Acordă termen la 21.06. cu citarea părților. Cu recurs”.
- Trib. / Timiș: (Filiala Jimbolia). Pe data de 18.05. – se va pronunța probabil cu declinare de competență către TM Buc.
- Trib. /Caraș-Severin: disjungere dosar. Următorul termen: 29.04.
- Trib./Brașov: un dosar declinat către TM București;
- Trib./Focșani: pentru toate cele 103 dosare s-a stabilit ca termen de judecată data de 03.05. Toți membrii filialei sunt numai pe Pasul 1b).
PROCESE CÂȘTIGATE până la data postării comunicatului : Alexandria = 5 Slatina = 9 Giurgiu = 2 Constanța = 1
DECLINĂRI DE COMPETENȚĂ până la data postării comunicatului: Brașov, Făgăraș, Suceava, Craiova. Mehedinți (Vânju Mare), Hunedoara, Timiș ( pt. Jimbolia)
RECURS: Alexandria
LA PCT. NR. 5: Nimic relevant. A fost punctată preocuparea instituției pentru a rezolva toate nevoile pensionarilor SRI conform reglementărilor legale. (Atenționarea a fost postată pe pagina SCMD/Dep. Juridic/04.03.2011)
LA PCT. Nr.6: s-a considerat că este necesar a se înființa un CAR al SCMD, cu propunerea de a fi sesizat Comitetul Director.
S-au analizat alte oportunități care trebuie oferite membrilor de sindicat: încheierea de contracte, în termeni reciproc avantajoși, cu instituții medicale, bancare, de asigurări, comerciale (tip hipermarchet), etc. pentru unele facilități la servicii medicale, bancare, de asigurări, de cumpărare a unor produse, etc.
Într-un comunicat viitor vom posta datele proceselor din luna mai, în baza comunicărilor transmise de filiale.

DEPARTAMENTUL JURIDIC
29.04.2011

joi, 28 aprilie 2011

LA MULTI ANI!

Cu ocazia Zilei Infanteriei, îi felicităm pe toţi aceia care au purtat şi poartă cu mândrie însemnul de armă ce reprezintă „Regina bătăliilor”!
LA MULŢI ANI!


La 30 Aprilie 1830, în baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol, încheiat între Rusia si Turcia, se stipula că Ţările Române au dreptul sa-si organizeze “un număr de gărzi înarmate pamântene”.
Astfel, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât “formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pamânteşti”. Din aceste forţe au fost create 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova.

În acelaşi timp au luat fiinţă în Moldova un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie din care s-a înfiintat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.
Pedestrimea de atunci va fi transformată mai târziu de domnitorul Cuza în Infanterie.
De atunci şi până în prezent infanteria a rămas arma cu cele mai mari efective din Armata României, reprezentând grosul unităţilor participante la războaiele purtate de-a lungul vremii dar şi la misiunile de stabilizare şi reconstrucţie din prezent.




De asemenea, cu prilejul aniversării zilei lor, îi felicităm pe camarazii noştri care au făcut parte din Logistica Militară!
LA MULŢI ANI!

Pe 30 aprilie a.c., cu ocazia Zilei Infanteriei, SCMD va depune o coroană la Monumentul Infanteriei Române, situat în Parcul Kiseleff din Capitală.
Pentru sculptorul Ioan Bolborea, marea provocare, in materie de monument de for public, a fost „Monumentul infanteristului“ din capitala, inaugurat in aprilie 2000 cu onoruri militare. Monumentul infanteristului impune prin forme clare, prin simplitatea mesajului si prin dramatismul timpului istoric. Coloana traiana, din care ne revendicam patriotard de prea multe ori, a devenit un trunchi organic, abstractizat prin moduli suprapusi si infasurat partial cu reliefuri inalte figurative, care prezinta grupuri de militari in costume contemporane. Cilindrul este forma geometrica a monumentului de la Sosea, un cilindru alcatuit din moduli canelati a caror ritmicitate evoca secvente de timp, masurat rigid in pas cadentat. Suprafata ritmata este intrerupta de grupuri de personaje aliniate, placate pe o spirala imaginara care inconjoara cilindrul. Reliefurile sparg pe alocuri suprafata coloanei, astfel incât si aerul este inglobat in forma plastica. Abia din apropiere se percep fragmentele anatomice lipsa si retezarea capetelor la extremitatea superioara a coloanei. Dramatismul incolonarii in anonimat se transforma, din postura demnitatii militare initiale, in tragismul sacrificiului colectiv, care se repeta implacabil in istoria umanitatii. Monumentul turnat in bronz, patinat si de intemperiile naturii, incita la reflectie asupra destinului, sensului istoriei, absurdului sacrificiilor umane. 

Sursa: http://revistacultura.ro/nou/2011/03/bolborea-triumful-figurativului/


*     *       *

Tot în Capitală mai există un  monument închinat infanteristului.
La Expozitia Naţională a Armatei din august 1919, artistul Spiridon Georgescu a expus lucrările „Avântul“ şi grupul „Capturarea unui tun“.[3]
Macheta soldatului ce înfăţişază “Avântul” a fost ulterior folosită pentru a crea „Monumentul Infanteristului“.[3] Monumentul reprezintă statuia din bronz a unui infanterist român, în poziţie de atac, ţinând cu ambele mâini puşca şi pregătindu-se să lovească cu patul armei - rupt - un inamic imaginar [2].
Pe soclul din piatră este fixată o placă de bronz cu o sabie pe ea, iar pe sabie un vultur cu ciocul deschis şi aripile întinse, gata să se repeadă înainte[3].
Pe placa soclului era gravată inscripţia: „Eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti 1916-1918"[4], dar în prezent se mai văd doar două găuri în piatră, unde se aflau şuruburile de fixare. "Înteprinzători privaţi" au valorificat bronzul la vreun centru de reciclare a metalelor.
Monumentul, care a fost închinat jertfei eroilor din Regimentul 9 Vânători de Gardă „Regele Alexandru al Iugoslaviei“ care s-au acoperit de glorie în Primul Război Mondial în luptele de la Bazargic, Amzacea, Letca Nouă şi Mărăşeşti, a fost construit la iniţiativa generalului Gabriel Marinescu, pe timpul cât s-a aflat la comanda acestui regiment, cu fonduri strânse din solda sa şi a militarilor din subordine[5] şi turnat în bronz la Fabrica şi Turnătoria V.V. Răşcanu din Bucureşti.[6]
Monumentul Infanteristului a fost dezvelit cu fast în prezenţa regelui Carol al II-lea al României în 22 mai 1931[7].

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_Infanteristului_din_Bucure%C8%99ti



PENTRU INFORMAREA DUMNEAVOASTRĂ!

Cu două luni în urmă, la postul de televiziune „Realitatea Tv” anunțam că toate pensiile vor scădea și că, pentru ca această „curbă de sacrificiu” să treacă în Parlament fără ca imaginea „stăpânului” să iasă „șifonată”, guvernul Boc 4 va fi sacrificat.
Cu o lună în urmă, la același post de televiziune, reafirmându-ne predicțiile, o avertizăm pe purtătoarea de cuvânt a guvernului că este virtual șomeră și că poate să facă o cerere de angajare la SCMD. Am fost privit cu uimire sau condescendență.
Astăzi toată lumea vorbește despre căderea guvernului Boc! A apărut Făt-Frumos călare pe cal alb și l-a urecheat! NOI știm de două luni cine îi va lua locul lui Boc. Șeitan va fi înlocuit de un Megașeitan, iar Boc de alt... Boc, a cărui principală calitate este aceea că a făcut la viața lui mai multe boacăne decât primul.
Dar cine sunt Boc și Șeitan? Niște ASC-iști plini de ambiții, niște UTC-iști - tip care, în lipsa calităților, s-au aburcat în vârful piramidei prin obediență și zel: „Da, Șefu! Am înțeles, Șefu! Se face, Șefu! Trăiți!”. Niște executanți „întocmai și la timp”! Cine își imaginează că Boc și Șeitan au avut în viața lor măcar o inițiativă, este bun de dus la Mărcuța!
Cine ne-a insultat pe noi, militarii, făcându-ne „nesimțiți”? Cine i-a insultat pe parlamentari, pe medici, pe profesori, pe judecători? Cine a declarat război „baronilor” și, sub acest pretext, a declarat război contra națiunii? Cine a anulat în interes propriu articolele 150, 151, 152 din Constituția României? Cine a inițiat Legea 329/2009 și proiectele legilor staliniste ale sistemelor unice de salarizare și de pensii, proclamând retroactivitatea legii, anulând articolele 41 și 15 din aceeași Lege fundamentală și răpindu-ne dreptul la muncă, la proprietate, la asistență medicală, la pensii decente și la o bătrânețe senină? Cine se pregătește să ne lovească printr-o nouă lege a impozitelor care să ne pauperizeze pe toți, persoane fizice sau juridice? Cine se pregătește să-i scoată pe toți cei de peste 45 de ani în afara Legii cu mâna puilor de staliniști care vor arunca asupra noastră „LUSTRAȚIA”, așa cum părinții și bunicii lor descălecați de pe tancurile Armatei Roșii au aruncat asupra părinților și bunicilor noștri sfârșiți în închisori și lagăre de muncă, „EPURAȚIA”?

miercuri, 27 aprilie 2011

APEL DE 9 MAI

Supliment la agenda de lucru a SCMD

Pana anul acesta, 9 mai avea o tripla semnificatie: Ziua Independentei (9 mai 1877), Ziua Victoriei (9 mai 1945) si Ziua Europei (9 mai 1950).
De cand fruntasul Neculai Ontanu a fost avansat … general (15 ian. 2010), Ziua de 9 Mai a dobandit si cea de-a 4-a semnificatie: Ziua defilarii armatei generalului Ontanu, datatorul de medalii si strangeri calduroase de mana pentru eroii din Afganistan si Irak.
Dupa o timida incercare anul trecut, viitorul maresal Ontanu, primar al Sectorului 2 al Capitalei, a hotarat sa primeasca anul acesta, in fata Primariei Sectorului 2, defilarea trupelor proprii. 
Veti avea ocazia sa-i vedeti in tinuta de parada pe coloneii Talmacean, Bondrea junior, Cristi Diaconescu si pe conducatorul de osti  UNPR-iste  Nicolicea – Sacosa. Nu stim ce uniforma va purta Miki Spaga si Culita Tarata. Manifestarea se va bucura de participarea exceptionala a generalului de Popota Gabriel Oprea. Masa si darurile vor fi supervizate de ministrul ospatar Traian Igas. Participantii la defilare vor purta cele mai noi arme din arsenal - pixul, polonicul si hotoaica. 
Recomandam tuturor fostilor militari in rezerva si in retragere, deveniti prin grija celor de mai sus si a celor 3 R (Recalculare, Revizuire, Regularizare), mai intai ”asistati” si actualmente ”beneficiari”  sa nu rateze spectacolul! Sa-i intampinam cu caldura pe cei care ne-au preluat calitatea de rezervisti.

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

marți, 26 aprilie 2011

Tolba cu săgeţi

Dulcea povară

Noi nu mai ştim cuvântul ŢARĂ
nici să-l rostim cum se cuvine!
Silabele cum să mai doară,
când le stâlcim în limbi străine?

Noi nu mai ştim cuvântul ŢARĂ
cum se-nveleşte în iubire,
când dorul nu mai dă pe-afară
şi sufletul e-n adormire.

Noi nu mai ştim cuvântul ŢARĂ
nici să-l visăm, ca pe-o lumină!
Scăpând de dulcea lui povară,
ne rupem azi de rădăcină...

Ilie Bâtcă

luni, 25 aprilie 2011

SUSŢINEŢI ŞI PARTICIPAŢI!

Cu ocazia sărbătoririi ZILEI INFANTERIEI, Comitetul de organizare, format din:
Gl. lt. r. BAHNAREAN Neculai
Col. r. TUDOR Marian
Col. r. MIROIU Ulisse,
organizează depunere de coroană la Monumentul INFANTERIEI, în data de 30 aprilie a.c., între orele 11.00 -12.00
Coroana se va asigura prin grija SCMD.
După festivitatea de depunere va avea loc o întâlnire colegială la un local ce va fi anunțat ulterior (participarea contra cost)
Sperăm în participarea celor care cred că pensionarii militari (și nu numai) nu își uită, niciodată, înaintașii.

SCMD

vineri, 22 aprilie 2011

UN PAŞTE FERICIT!

E timpul sa fim împreună de Invierea Domnului! 
Fie ca binecuvântarea cerească să se răsfrângă asupra noastră, a tuturor, şi să ne facă mai buni, mai darnici şi mai înţelepţi!
PAŞTE FERICIT!

De ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, LA MULŢI ANI pentru toţi cei care poartă acest nume!

În această lună, în ziua a douăzeci şi treia, pomenirea sfântului şi măritului marelui mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
Măritul acesta şi minunatul şi vestitul mare mucenic Gheorghe, a trăit în vremea împăratului Diocleţian, trăgându-se din Capadochia, de neam strălucit şi luminat, din ceata ostaşilor ce se chemau tribuni; iar când a fost să pătimească era la cinstea dregătoriei de comis.
Având împăratul gând să pornească război asupra creştinilor, a dat poruncă să se învrednicească de cinstiri împărăteşti şi de daruri cei ce se vor lepăda şi vor părăsi pe Hristos. Iar cei cer nu se vor supune poruncii, să aibă pedeapsă moartea. Atunci sfântul acesta fiind de faţă, a declarat că este creştin, mustrând deşertăciunea şi neputinţa idolilor, luând în râs pe cei ce credeau în ei. Neplecându-se nici cu amăgiri, nici cu făgăduinţele tiranului, care făcea multe ca acestea, nici de îngroziri, ci se vedea nebăgător de seamă de toate, pentru aceea întâi l-au lovit în pântece cu o suliţă. Şi când i s-a înfipt suliţa în trup, a curs sânge mult; iar vârful suliţei s-a întors înapoi şi a rămas sfântul nevătămat. Apoi legându-l de o roată ţintuită cu fiare ascuţite, care a fost pornită din sus spre o vale, şi rupându-se trupul în mai multe bucăţi, cu ajutorul dumnezeiescului înger a rămas el sănătos. Şi înfăţişându-se sfântul înaintea împăratului şi a lui Magnenţiu, care şedeau alături de el şi aduceau jertfă la idoli pentru sănătatea lor, sfântul a atras pe mulţi spre credinţa în Hristos, cărora din porunca împăratului li s-au tăiat capetele afară din cetate. Şi venind la Hristos şi Alexandra împărăteasa, a mărturisit pe Hristos Dumnezeu înaintea tiranului. Au crezut şi alţii mulţi în Hristos, văzând că sfântul a ieşit sănătos dintr-o varniţă în care fusese aruncat. După aceasta i-au încălţat picioarele cu încălţăminte de fier ce avea cuie şi l-au silit să alerge. Ci iarăşi au pus de l-au bătut, fără de nici o milă, cu vine de bou uscate. Iar Magnenţiu cerând semn ca să învieze pe un mort din cei ce erau îngropaţi, din mormintele ce erau acolo, care erau de multă vreme morţi, şi făcând sfântul rugăciune deasupra mormântului, a înviat mortul şi s-a închinat sfântului, şi a slăvit Dumnezeirea lui Hristos. Şi întrebând împăratul pe mort cine este, şi când a murit, a răspuns acesta că este din cei ce au trăit mai înainte de venirea lui Hristos, adică mai înainte de trei sute de ani şi mai mult şi cum că a ars în foc atâţia ani din pricina rătăcirii idoleşti. Pentru care minune crezând mulţi, şi înmulţindu-se spre credinţă, slăveau cu un glas pe Dumnezeu, între care era şi Glicherie, căruia îi murise boul, şi l-a sculat sfântul. Din care minune adeverind şi el credinţa în Hristos, a luat cununa muceniciei, făcându-l păgânii multe bucăţi cu săbiile. Deci venind mulţi la Hristos, pentru ceea ce vedeau, şi încă pentru că sfântul mucenic Gheorghe intrând în capiştea idolilor, a poruncit unui chip idolesc cioplit, ca să spună dacă este el Dumnezeu, şi de i se cuvine să i se închine lui oamenii. Iar demonul cel ce era într-însul plângând a răspuns că unul este Dumnezeu adevărat: Hristos şi dintr-aceasta s-au tulburat idolii toţi şi au căzut şi s-au sfărâmat. Ceea ce neputând răbda cei ce credeau în idoli au prins pe sfântul şi l-au dus la împăratul, şi-au cerut degrab răspuns de moarte asupra lui; iar împăratul a poruncit ca să taie pe sfântul şi pe Alexandra împărăteasa cu sabia. Sfântului Gheorghe i s-a tăiat capul, iar sfânta Alexandra făcând rugăciune în temniţă, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Însă trebuie să istorisim oarecare parte din cele multe minuni ale sfântului.
În părţile Siriei se află o cetate numită Ramel, în care era o biserică zidită în numele marelui mucenic Gheorghe. Neaflându-se acolo mină de piatră, ca să se taie stâlpi, se aduceau stâlpii bisericii din loc depărtat, şi se făcea multă nevoinţă cu aflatul lor, şi cu adusul. Atunci oarecare femeie cu frica lui Dumnezeu având adevărată şi întărită credinţă la sfântul mare mucenic Gheorghe, a cumpărat şi ea un stâlp asemenea cu cei ce erau făcuţi şi înfrumuseţaţi, şi pogorându-l la mare, se ruga celui ce era purtător de grijă să ducă stâlpii, să ia şi să ducă şi pe acela pe care îl cumpărase ea. Iar el nu vrea, ci punând numai pe al lui, purcese să se ducă. Atunci femeia de supărare căzând la pământ plângea şi se ruga sfântului să-i ajute să poată duce stâlpul. Aflându-se ea într-un astfel de chip, văzu în vis unde i se arătă sfântul în chip de voievod, şi-i zise: "De ce eşti tristă, femeie?" Iar ea îi spuse pricina întristării, şi sfântul descălecând de pe cal zise către femeie: "Unde-ţi este voia să fie pus stâlpul?" Şi ea răspunse. "De-a dreapta parte a bisericii." Şi sfântul îndată însemnă marmura cu degetul, scriind aceasta: Să se pună în dreapta, al doilea, stâlpul văduvei (după cel dintâi), şi ridicând sfântul de capătul stâlpului ce era despre mare, zise femeii: "Ajută şi tu" şi ridicându-l amândoi, l-au dat în mare, şi cu îndreptarea sfântului sosi stâlpul mai înainte de ceilalţi, şi dimineaţa se află la liman. Ceea ce văzând Vasilicos, căci aşa se numea purtătorul de grijă pentru ducerea stâlpilor, s-a minunat şi mai vârtos dacă a văzut şi scrisul, care rânduia şi locul, unde trebuia să fie pus. Şi mulţumind lui Dumnezeu, cerea şi de la sfântul iertare pentru greşeala neascultării, şi, luând şi el prin vedenie iertare de la sfântul, puse stâlpul văduvei în rând cu ceilalţi, în locul care poruncea scrisul cel însemnat de sfântul. Care stâlp stă şi până în ziua de astăzi întru neştearsă pomenirea femeii, şi întru mărirea sfântului pentru preamărita minune.
Iată altă minune făcută la Mitilene şi care înfricoşează tot gândul şi tot auzul. Căci în acest loc este o biserică a marelui mucenic Gheorghe, foarte slăvită şi vestită. Şi este obicei de a se strânge la ziua sfântului mulţime multă de popor în toţi anii, să facă la acea biserică prăznuire. Aceasta aflând agarenii ce erau în Creta au lovit fără veste la vremea privegherii pe câţi au aflat în biserică, şi i-au luat legaţi, împreună cu câţi au putut prinde din cei de afară, că cei mai mulţi scăpaseră. Pe cei ce i-au prins, i-au dus în Creta, între care era şi un tinerel, pe care l-a dăruit saracinul care-l prinsese lui Amira, celui ce era mai mare peste agareni. Şi trecând câtăva vreme până s-a împlinit anul, şi au ajuns iar la prăznuirea preamăritului mucenic, tânărul a slujit lui Amira; iar părinţii lui nelăsându-şi obiceiul lor şi nici nu au fost nemulţumitori pentru pierderea copilului, ci punându-ţi nădejdea la Dumnezeu şi mulţumind sfântului, şi făcând praznic după obicei, au ieşit ca să cheme la masă pe cei ce erau chemaţi; iar maica copilului întorcându-se la biserică, a căzut la pământ plângând şi rugând pe sfântul, ca să izbăvească pe fiul ei din robie, în ce chip va şti, cu atotputernicul şi dumnezeiescul dar al Sfântului Duh, ce locuia într-însul. Iar cel grabnic la ajutor nu a trecut cu vederea lacrimile femeii. Şi, după ce şi-a sfârşit femeia rugăciunea, şezând oaspeţii la masă, a pomenit bărbatul femeii la masă întâi ajutorul sfântului, şi stau gata cei ce dregeau vinul. Atunci din voia lui Dumnezeu s-a făcut minune mare şi preamărită şi aproape de necrezut pentru cei ce nu ştiau lucrurile cele slăvite ale lui Dumnezeu. Dar dacă vor cugeta la Avacum, care din răpirea îngerului întru o clipeală de vreme s-a aflat din Ierusalim la Babilon, nu se vor arăta necredincioşi nici de aceasta. Căci în ceasul în care pusese tânărul vin în pahar şi se gătea ca să dea lui Amira din Creta, s-a aflat în Mitiline dând maicii sale vinul. Văzând toţi cei ce erau la masă pe tânăr, s-au minunat. Şi întrebându-1 de unde şi cum se află în mijlocul lor, el a zis: "Umplând paharul acesta de vin, ca să-l dau lui Amira în Creta, am fost răpit de un bărbat preamărit, care m-a pus pe calul lui, ţinând cu mâna dreaptă paharul, şi cu stânga ţinându-mă de mijlocul lui, mă aflai precum mă vedeţi în mijlocul vostru." Acestea auzindu-le şi văzându-le, s-au mirat de acea mare minune. Şi sculându-se de la masă, au dat laude şi mulţumire toată noaptea Atotputernicului Dumnezeu, mărind pe sfântul Său mucenic.

(după "Vieţile Sfinţilor")

joi, 21 aprilie 2011

UN PAŞTE FERICIT!

Popor al meu cu suflet schilodit,
mai urci şi azi golgotele durerii
şi visul tău, de-o viaţă răstignit,
aşteaptă primul semn al Învierii.

Tolba cu săgeţi

Un om şi-un câine

Nu-i da, când nici tu nu ai, pâine,
dar dă-i, când vezi că-ţi prisoseşte,
un strop, atât, acestui câine
din dragostea ce ţi-o cerşeşte!

Nu-i da, din ce ai trebuinţă,
nimic şi el va înţelege
că eşti şi tu doar o fiinţă
şi nu eşti mai presus de lege,

că-n ţara asta legea-i una
şi pentru om şi pentru câini,
că, pentru om, de mult, Fortuna
nu mai surâde, plânge-n pumni...

Ilie Bâtcă

Agenda de lucru a SCMD in perioada 30 aprilie - 16 mai


Apel catre toti membri si simpatizanti SCMD

1. In ziua de 30 Aprilie a.c. intre orele 11.00 - 12.00, SCMD va aniversa Ziua Infanteriei la Monumentul Infanteriei din Soseaua Kiseleff (in parcul de langa Muzeul Geologiei). La aceasta actiune, initiata de filialele sectoarului 2, SCMD ii cheama sa participe pe toti bucurestenii pentru care onoarea si demnitatea de militar mai inseamna ceva;
2. In ziua de 4 mai a.c. SCMD organizeaza pichetarea sediului ANAF din str. Apolodor nr. 17 ( la iesirea din Piata Constitutiei, vis a vis de sediul SRI). SCMD protesteaza pentru reactia antinationala a Puterii fata de gestul neofascistului ungur Csibi BARNA de spanzurare a unui manechin reprezentandu-l pe Avram Iancu. Sfidarea Constitutiei Romaniei, a Istoriei si simbolurilor natiunii romane impune arestarea, judecarea in regim de urgenta si condamnarea vinovatului, nu promovarea sa, de catre Sorin Blejnar la ANAF sector 2. In calitate de militari credinciosi valorilor si traditiilor nationale, aparatori ai integritatii teritoriale, independentei, unitatii Romaniei, simbolurilor si demnitatii natiunii, membrii SCMD vor cere ca institutiile statului sa-si faca datoria, legea sa fie una pentru toti, sa nu se mai accepte tacit existenta unor supradrepturi colective si onoarea si demnitatea poporului roman sa nu mai fie batjocorite cu ingaduinta Puterii.
La aceasta actiune vor participa toti membri SCMD din capitala disponibili. Ii invitam, deasemenea, sa participe pe toti bucurestenii, indiferent de culoarea politica, pentru care Romania, natiunea romana si valorile romanesti mai inseamna ceva. Pe toti cei care sunt hotarati sa spuna DESTUL! celor 21 de ani de umilinta si jigniri repetate aduse in deplina impunitate de extremistii unguri unui popor prea bland si prea tolerant!
3. In ziua de 14 mai se vor desfasura lucrarile Congresului PDL, partidul vinovat, alaturi de PUNR si UDMR, de toate legile genocidului si subminarii economiei nationale impuse in ultimii 3 ani natiunii romane, in dispretul democratiei si a oricaror principii de drept. SCMD va picheta in Bucuresti locatia Congresului - indiferent de care va fi aceea - iar in tara, sediile PDL in fiecare centru urban in care exista filiala SCMD. La aceasta actiune, SCMD ii cheama alaturi pe toti sindicalistii, pe toti militarii, pe toti cetatenii Romaniei care au curajul sa se impotriveasca APOCALIPSEI DUPA BASESCU.
"Mai bine un sfarsit cu groaza decat o groaza fara de sfarsit!"

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

miercuri, 20 aprilie 2011

SĂPTĂMÂNA MARE

Suntem în Săptămâna Mare!
S-aprindem azi o lumânare
Pentru acei se sunt pământ,
Pentru acei ce-n viaţă sunt,
Pentru acei ce or să vină!
Lumina noastră din Lumină!

Psalm de Paşte

de Adrian Păunescu

Ce bine mi-e a-ți recunoaște
Ștergarul alb de in la porți,
Te-ai pregătit și tu de Paște,
Hristos a înviat din morți.
Pe mal de râu mai cântă broaște
Și râul cântă-n contraforți,
Reînviem și noi de Paște,
Hristos a înviat din morți.
A re-nvia, a te mai naște
E darul crudei tale sorți,
Să ne privim în ochi de Paște,
Hristos a înviat din morți.
Asinul ce pe pietre paște
Te reînvață să suporți,
Și ani pustii, și Zi de Paște,
Hristos a înviat din morți.
Și vom muri, și ne vom naște,
Și plini de sorți, și fără sorți,
Dar vom avea o Zi de Paște,
Hristos a înviat din morți.
Mă poți vedea, te pot cunoaște,
Cum mă comport, cum te comporți,
Când prin lumina grea de Paște,
Hristos a înviat din morți.
Creștine, ca să poți renaște,
Deschide crucii orice porți,
Rectitorește-te de Paște,
Hristos a înviat din morți.

COMUNICATUL nr. 19 AL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

INFORMAȚII PRIVIND DOSARUL NR. 6965/2/2010:

Obiect dosar: tratamentul discriminatoriu dintre militari/poliţişti şi magistraţi prevăzut de Legea nr.119/2010.
Parcurs dosar:
- 03.12.2010: amână cauza pentru administrare probe;
- 21.01.2011: amână cauza pentru citarea Consiliului
Național pentru Combaterea Discriminării;
- 18.03.2011: amână pronunțarea pentru 25.03.2011;
- 25.03.2011: Pronunțare: instanța respinge excepția inadmisibilității. Respinge acțiunea ca neintemeiată.
Urmează recurs la ICCJ.
Termen de judecată: se va comunica

DEPARTAMENTUL JURIDIC
20.04.2011

COMUNICATUL nr. 18 AL DEPARTAMENTULUI JURIDIC

INFORMAȚII PRIVIND DOSARUL nr. 49780/3/2009

Astăzi, la Tribunalul Municipiului București (instanță de apel), a avut loc ședința de judecată în cauza din Dosarul nr. 49780/3/2009, având ca obiect acțiunea în constatarea caracterului discriminatoriu al Cap. IV/Legea nr. 329/2009 privind restricția cumulului pensiei cu salariul în sistemul bugetar.
Avocatul în cauză, Graziela Bârlă, a formulat cererea ca instanța să solicite Curții de Justiție a Uniunii Europene, să se pronunțe asupra inadvertenței dreptului național cu prevederile dreptului comunitar în ceea ce privește încălcarea prevederilor art.1 al Primului Protocol din Convenția Europenă a Drepturilor Omului, ale art.15 alin.1 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, ale art.14 și ale Protocolului 12 art.1 alin.2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.
În urma unor discuții contradictorii între avocat și președintele de instanță, acesta din urmă a respins cererea, cauza rămânând în pronunțare.
Se așteaptă pronunțarea și motivarea din partea instanței.

DEPARTAMENTUL JURIDIC
20.04.2011

La cât mai multe victorii!

Victoriile 8, 9, 10 si 11 ale SCMD
In zilele de 17 si 19.04.2011, Iepurasul a adus SCMD, cadou de Pasti, alte patru victorii. Trei complete de judecata la Alexandria si unul la Slatina au stabilit pe pasul 1A ca Deciziile de pensie, “definitive” pe baza recalcularii emanate in perioada 20 decembrie 2010 - 07 ianuarie 2011, sunt nule de drept, fiind emise in perioada de suspendare. Ca atare, OUG nr.1 /2011, nemaiavand ce revizui, ramane fara obiect si in aceste cazuri.
La cat mai multe victorii!
Sarbatori fericite tuturor membrilor SCMD!
Sarbatori dupa inima lor bolsevicilor portocalii!
Honor et Patria! Vae Victis
Presedintele SCMD
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

14 mai 2011 - SCMD vs. Congresul PDL

In atentia tuturor membrilor si simpatizantilor SCMD

                                                                                     Motto:
“Stima noastra si mandria
 Boc, Basescu, Romania!...”

Sambata, 14 mai a.c., grupul Basecu, Boc, Udrea, Oprea, Igas, etc, cu Visanii, Murgii, Oajdii, Talmacenii si Robertele de serviciu, isi vor serba victoria asupra natiunii romane, in cadrul unui congres al partidului–stat.
Ne-au furat tot ce se mai putea fura si se pregatesc sa dea strainilor, contra comision, ultimele surse de venit ale natiunii romane.
Ne-au inmultit si ne-au marit taxele si impozitele cat sa ne faca sa regretam veacul de aur al fanariotilor.
Ne-au condamnat la moarte, lichidandu-ne spitalele, industria farmaceutica, gonindu-ne din tara medicii si punandu-ne sa platim lipsa de asistenta medicala.
Ne-au indobitocit, distrugandu-ne scolile, reformand la nesfarsit invatamantul, facand vedete din tradatori si curve, provocand scandal dupa scandal de imagine, ca sa nu mai vedem dezastrul.
Ne-au lichidat mijloacele de subzistenta, taind salariile, pensiile, alocatiile, ajutoarele sociale.
Ne-au vandut pe 300 de ani, luand in conditii oneroase imprumuturi de care nu era nevoie.
Distrug orice initiativa particulara sau cetateneasca pentru ca nimic nu trebuie sa functioneze, si toti banii trebuie sa se stranga la ei, ca sa poata cumpara prostii pe nimic, inainte de alegeri, si constiinte, dupa.
Ne-au desfiintat dreptul la proprietate, nationalizandu-ne noua, militarilor, gradele si pensiile.
Ne-au luat prin lege, dreptul la munca.
Intr-un exces de zel stalinist, au proclamat ca statul nu are nici o obligatie fata de cetateni, ne-au indemnat sa parasim tara ca sa muncim aiurea si au stabilit cat mai avem voie sa traim dupa iesirea la pensie – 6 ani.
Au distrus puterea legislativa, prin asumari de raspundere si pe cea judecatoreasca, prin hotarari de Guvern si ordonante care anuleaza hotararile definitive si irevocabile ale tribunalelor.
Au jignit si anihilat toate categoriile socioprofesionale.
Ne-au lasat fara aparare iar astazi atenteaza asupra ordinei publice.
Au mintit si mint in continuare, cu tupeu, in speranta ca numarul imbecililor care mai cred in behaielile prezidentiale, ramane constant.
Au furat in mod constant si se pregatesc sa fure in continuare, referendum-uri.
Prin modificarea Constitutiei si referendum-uri trucate vor sa transforme Capitala in organism statal si statul intr-o federatie de regiuni autonome, ca mijloc de trecere la desfiintarea Romaniei, cu sprijinul minoritatilor agresive si al slugilor fara creier.
Pentru toate acestea si pentru multe altele, ar trebui sa ne implicam in procesul declansat de echipa cotroceana de stavilire a tentativelor de revolta din ograda proprie.
De 6 luni de zile se incearca distrugerea aripii Blaga care, daca ar parasi PDL-ul, ar schimba majoritatea in Parlament. Asa se explica misterul atacurilor impotriva vamesilor si a politistilor de frontiera, ba chiar si asupra unor sindicalisti, ca Marica si Gruia. Pentru ca in PDL numarul celor ingroziti ca nu vor mai avea viitor politic dupa disparitia lui Basescu, datorita calcarii in picioare a oricaror principii si notiuni de drept, este in continua crestere. Sa-i sprijinim pe acestia din urma, inainte sa ne trezim cu taxe puse si pe respiratie, in favoarea Elenei Udrea.
Sa aducem la cunostinta lumii intregi, cu ocazia Congresului PDL-ului, adevaratele sentimente ale romanilor fata de aceasta plaga abatuta asupra noastra, fata de care cutremurele si tsunami-urile din Japonia, cu toate distrugerile provocate, sunt simple glume.
Sa pichetam la Bucuresti locatia Congresului si in tara toate sediile PDL. Sa-i chemam in sprijin la aceasta actiune pe toti oamenii de buna credinta, pe toti cei care mai gandesc, pentru ca nu este o lupta pentru dominatie si control ci o lupta pentru supravietuire a natiunii romane.
Prostilor sa le amintim ca dupa “revizuirea” unor anterioare decizii de pensie “recalculata”, nule de drept (pentru ca au fost emise in perioada de suspendare) va urma ofensiva de tip stalinist, in baza legilor “lustratiei” impotriva tuturor celor care mai cred in dreptul Romaniei la existenta. Primii loviti vor fi politistii, SRI-stii, lucratorii din celelate servicii, Armata, etc, ale caror pensii, odata revizuite, vor fi micsorate prin lege cu 15%, apoi toate celelalte categorii socio-profesionale. Pentru ca tovarasul Basescu, sfatuit de fiii si nepotii KGB-istilor de odinioara, a proclamat in mod aberant Romania de ieri ”stat comunist”, “ilegitim si criminal”. Un stat servit, nu-i asa, de o ”retea institutionala” care-i grupeaza pe toti cei care au produs prin munca lor uriasa bogatie a tarii, jefuita in cei 21 de ani de post ”revolutie”: de la medici la academicieni, de la constructori la artisti, de la muncitori la profesori, de la militari la actori si ziaristi.
In numele democratiei, care ramane pentru romani un vis prea indepartat, este momentul sa ne spunem parerea fata de bolsevicii portocalii si fata de noul Stalin de la Cotroceni. Sa pichetam la Bucuresti sala Congresului si in tara sediile PDL, exprimandu-ne deschis sentimentele si opiniile fata de cei care au adus natiunii noastre Apocalipsa. Cerandu-ne drepturile legitime (la viata, la proprietate, la munca, la sanatate, la invatatura, la batranete linistita, etc), in primul rand, dreptul copiilor nostri la un viitor normal, intr-o Romanie europeana. Sa-i sprijinim pe aceia dintre ei, putini la numar, care mai au o urma de rusine, sa se desprinda de nucleul dur, kominternist-stalinist al PDL-ului! Sa stopam acum ascensiunea hidrei blonde! Sa risipim acum armata de mancurti portocalii!
Pentru noi, militarii, vom cere dreptul la onoare nepatata, la demnitate, stoparea transformarii chelnerilor in ministri si a fruntasilor in generali, drepturile legitime decurgand din contractele incheiate de noi cu statul si indeplinite de noi, prorogarea legilor noastre ocupationale, abrogarea legilor genocidului care ne interzic dreptul la munca si sanatate, pensiile noastre legal dobandite, si dreptul dintotdeauna la asistenta medicala gratuita.
Vom face apel la toti aliatii nostri si, pentru prima data, la Federatia Nationala a Muncii sa ne sprijine.
Ostile s-au adunat intotdeauna la beleag de Sfantu Gheorghe si, in mod traditional, campaniile s-au dus din primavara pana in toamna!

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) Mircea DOGARU

marți, 19 aprilie 2011

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC AL SCMD

COMUNICATUL nr. 17
 
- DE EXTREMĂ URGENŢĂ -

Către preşedinţii de filiale, cu rugămintea de a informa pe avocaţii care reprezintă membrii de sindicat la instanţele locale

Ca urmare a derulării acţiunilor de anulare a deciziilor de recalculare a pensiilor în temeiul Legii nr.119/2010 şi a H.G. nr.735/2010, Pasul 1a) şi Pasul 1b) din Ghid, facem următoarele precizări:

I.) ACŢIUNILE AFERENTE PASULUI 1a)

1. CU INTRODUCEREA ACŢIUNII, FARĂ PROCEDURĂ PREALABILĂ - la care instanţele de fond sau promulgat ce respingerea acţiunii pe motiv de prematuritate, lipsă de interes sau lipsă de obiect, se va formula recurs, fară excepţie;

2. Se vor recura şi sentinţele prin care instanţele s-au pronunţat cu declinare de competenţă în favoarea T.M. Bucureşti;

II.) ACŢIUNILE AFERENTE PASULUI 1b)

1. CU INTRODUCEREA ACŢIUNII, CU PROCEDURĂ PREALABILĂ - în situaţia ridicării excepţiei de LITISPENDENŢĂ, avocaţii vor invoca respingerea excepţiei, motivând că obiectul acţiunii este diferit faţă de obiectul acţiunii de la Pasul 1a).

2. Obiectul acestor acţiuni priveşte nu numai anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, CI ŞI ANULAREA HOTĂRÂRILOR COMISIILOR DE CONTESTAŢII PENSII, CARE ÎN MOD ERONAT SUNT EMISE SUB DENUMIREA DE "DECIZIE …" SAU NU AU FOST EMISE RĂSPUNSURI LA CONTESTAŢIILE FORMULATE DE MEMBRII DE SINDICAT.

III.) Reamintim concluziile principale din motivările instanţelor de judecată din Jud. Teleorman şi Mehedinţi:

1. Nulitatea deciziilor de recalculare, deoarece deciziile au fost emise pe perioada când H.G. nr.735/2010 era suspendată prin Decizia nr.338/28.09.2010 a instanţei de la Cluj şi apoi anulată prin Decizia nr.38/2011 a ICCJ, astfel că H.G. nr.735/2010 fiind suspendată, nu si-a mai produs efectele juridice în perioada 28.09.2010 - 31.01.2011. La data de 31.01.2011 a fost abrogată prin OUG nr.1/2011.

2. Cuantumul pensiilor recalculate nu trebuia diminuat prin utilizarea salariului mediu brut pe economie. Instanţa a reţinut că aplicarea acestei modalităţi a pornit de la un raţionament nelegal, întrucât autoritatea statului nu poate încălca un drept fundamental, dreptul la pensie, listat în categoria dreptului de proprietate de practica Curţii Europene de la Strasbourg, pe motivul că nu-şi găseşte arhivele.

DEPARTAMENTUL JURIDIC
 
18.04.2011

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC AL SCMD

COMUNICATUL nr. 16

VESTE BUNĂ

În data de 12.04.2011 în cauza care face obiectul Dosarului nr. 6500/108/2010, Curtea de Apel Timișoara a statuat definitiv și irevocabil, anularea deciziei de recalculare a pensiei emise în temeiul Legii nr.119/2010 și Legii nr. 263/2010, fiind astfel prima hotărâre judecătorească din țară, definitivă și irevocabilă, care dă câștig de cauză reclamantului.
Obiectul cauzei este similar cu acțiunile membrilor SCMD.
Avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în instanță este d-l av. Balaș Petrică, acesta fiind totodată și avocatul care reprezintă interesele membrilor SCMD Arad în procesele de anulare a deciziilor de recalculare a pensiilor militare.


DEPARTAMENTUL JURIDIC
14.04.2011

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC AL SCMD

COMUNICAT nr. 15

Din motivările instanțelor de judecată din jud. Teleorman și Mehedinți, se desprind următoarele concluzii, care au condus la decizii favorabile membrilor sindicatului:
1. Nulitatea deciziilor de recalculare, deoarece deciziile au fost emise pe perioada când H.G. nr.735/2010 era suspendată prin Decizia nr.338/28.09.2010 a instanței de la Cluj și apoi anulată prin Decizia nr.38/2011 a ICCJ, astfel că H.G. nr.735/2010 fiind suspendată, nu si-a mai produs efectele juridice în perioada 28.09.2010 - 31.01.2011. La data de 31.01.2011 a fost abrogată prin OUG nr.1/2011.
Faptul că ,,laboratorul portocaliu” a interpretat efectul Deciziei nr.338/2010 ca nefiind ,,erga omnes” este acum în favoarea noastră. Ne dorim să aibă cât mai mulți ,,specialiști”, care să interpreteze ,,corect” deciziile instanțelor.
2. Cuantumul pensiilor recalculate nu trebuia diminuat prin utilizarea salariului mediu brut pe economie. Instanța a reținut că aplicarea acestei modalități a pornit de la un raționament nelegal, întrucât autoritatea statului nu poate încălca un drept fundamental, dreptul la pensie, listat în categoria dreptului de proprietate de practica Curții Europene de la Strasbourg, pe motivul că nu-și găsește arhivele.
Începând cu data de 31.01.2011 prin adoptarea OUG. nr.1/2011, obligația pensionarilor de a procura și prezenta documente doveditoare cu veniturile brute/nete, a fost anulată și transferată în sarcina instituțiilor militare.
Pe cale de consecință, activitatea de recalculare a pensiilor s-a dovedit a fi neconformă cu legislația în domeniu.
3. Alte concluzii desprinse de av. Gâlcă din pledoaria la bară, au fost transmise președinților de filiale pentru a fi aduse la cunoștința avocaților desemnați.

DEPARTAMENTUL JURIDIC
14.04.2011

luni, 18 aprilie 2011

Se revoltă militarii, poliţiştii şi pompierii din Ungaria

scris de Marius-Alin Bâtcă

Aproximativ 10.000 de militari, politisti, pompieri, gardieni si vamesi au protestat sambata la Budapesta impotriva masurilor de austeritate luate de guvernul Viktor Orban. Guvernul FIDESZ, care se bucura de sprijinul unei majoritati confortabile in parlament, a lansat recent un pachet de reforme fiscale destinat mentinerii deficitului comercial la 3% din PIB, plafon impus de Uniunea Europeana. 
 Printre masurile controversate se numara reducerea perioadei de acordare a ajutorului de somaj, inasprirea conditiilor de acordare a pensiilor persoanelor cu dizabilitati si renuntarea la pensionarea anticipata. Sindicatele politistilor, militarilor, pompierilor si vamesilor si-au unit fortele intr-o actiune comuna de protest, desfasurata in fata cladirii parlamentului, cerand, printre altele, mentinerea actualelor prevederi legale privind sistemul de pensii. De asemenea, participantii la miting au mai cerut si marirea salariilor, pentru a compensa pierderile rezultate in urma celor patru ani in care acestea au fost inghetate, dar si mentinerea actualelor pensii ale celor trecuti in rezerva. “A venit timpul sa fim de neclintit, pentru ca ni s-a luat totul… ne-au mai ramas doar pensionarea anticipata si onoarea si nu ii vom lasa sa le ia si pe astea”, a declarat, in uralele multimii, Kornel Arok, liderul Sindicatului Independent al Pompierilor (HTFSZ). 
In timpul marsului catre parlament, protestatarii au deschis mai multi hidranti si au folosit fumigene si sirene. De asemenea, au purtat un cosciug si pancarte cu mai multe mesaje, printre care se putea citi: “Vrem salarii europene, nu austeritate”. “Am depus juramantul de credinta in aceasta piata, acum 30 de ani, dar niciodata nu am crezut ca o sa ma intorc aici in aceste conditii”, a declarat, pentru Reuters, un politist in rezerva care a preferat sa nu isi decline identitatea. “Suntem foarte hotarati, pentru ca nu avem de ales. Este de neimaginat ce le face guvernul unor oameni de care are nevoie in fiecare zi…care isi risca viata zi de zi”, a spus, la randul sau, Attila Acs, un pompier pensionat. Membrii sindicatelor din domeniul apararii si ordinii publice sunt decisi sa protesteze pana cand guvernul Orban le va garanta printr-un acord ca li se vor respecta cererile.


Proteste si impotriva modificarii Constitutiei
Si alte sindicate, dar si partidele de opozitie si societatea civila au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o serie de manifestatii la Budapesta, pentru a protesta fata de masurile de austeritate si noua Constitutie controversata pe care o vrea premierul Viktor Orban. Partidele de opozitie – verzi-stanga (LMP), socialisti (MSZP) – si Carta Democratica, o organizatie neguvernamentala apropiata socialistilor si condusa de fostul premier Ferenc Gyurcsany, s-au alaturat miscarii, pentru a protesta fata ceea ce ei numesc “Constitutia unipartita”. Pentru criticii sai, textul denumit de presa “Constitutia Orban”, este o crima la adresa libertatii si constituie, inainte de toate, un mijloc pentru premier de a-si consolida puterea. Contestatarii spun ca aceasta incalca libertatile fundamentale, este discriminatorie si antidemocratica. Oamenii adunati in centrul Budapestei au ascultat discursuri, prin care a fost criticat guvernul condus de Viktor Orban si proiectul viitoarei Constitutii, elaborat de partidul de guvernamant FIDESZ. In discursul sau, Ferenc Gyurcsany a afirmat ca actualul premier a tradat republica, ca a calcat in picioare libertatea presei, ca foloseste o parte a procurorilor in scopuri politice, ca intimideaza instantele si ca izoleaza Ungaria de Europa. Parlamentul de la Budapesta voteaza luni proiectul noii Constitutii. Una dintre modificarile aduse Constitutiei limiteaza atributiile Curtii Constitutionale. Potrivit proiectului, Curtea nu va mai putea decide pe viitor in privinta chestiunilor privind bugetul decat in anumite conditii, transmite Radio Romania Actualitati. Astfel, Curtea Constitutionala va putea controla si anula legi referitoare la buget sau taxe numai in cazul in care prevederile acestora aduc atingere demnitatii oamenilor, dreptului la protectia datelor personale, libertatii gandirii, constiintei si religiei sau drepturilor aferente cetateniei ungare.
Secretarul general al ONU atentioneaza Ungaria
Ungaria trebuie sa consulte institutiile internationale in legatura cu noua sa Constitutie, a precizat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, citat de Agerpres. “Stiu ca exista ingrijorari la nivel international” in legatura cu noua Constitutie a Ungariei, a declarat Ban Ki-moon la Budapesta, dupa o intrevedere cu presedintele ungar Pal Schmitt. “As aprecia ca guvernul ungar sa accepte sfatul altor institutii, din Ungaria, de pe langa Consiliul Europei sau Natiunile Unite”, a adaugat secretarul general al ONU. 











Tolba cu săgeţi

Profilaxie socială

Se calcă lumea în picioare,
la dispensar, cum dă lumina,
la mare preţ, Citroftalmina
pe cale-i de epuizare.
Sun tot mai mulţi solicitanţii,
recepte se prescriu, cu vraful,
căci ne orbeşte, astăzi, praful
ce-n ochi ni-l vâră guvernanţii.
Profesorii sunt în derută:
să ia un kil de caş de vacă
şi doi covrigi, sau ce să facă
din creşterea de... cât la sută?
Se uită medicii, cu jale,
cum munca lor se prăpădeşte,
cum nepăsare rugineşte,
ca lacătul de pe spitale.
Sunt militari de meserie,
nu doar de-un an şi patru luni,
dar, cât ar fi unii de buni,
se-ntorc acasă în sicrie,
nişte eroi de circumstanţă,
jertfiţi dincolo de hotare,
noi nu-nţelegem, dar ne doare
această jertfă la distanţă.
Dau bunicuţele năvală,
când sunt „promoţii” mai de soi,
cu părul, când le vezi, vâlvoi,
gândeşti că este vreo răscoală.
Ştergându-şi roua de sub pleoape,
pensionarii se întreabă
de ce-şi mai fac prin viaţă treabă,
sfârşitul când şi-aşa-i aproape.
Se plâng ţăranii că recolta
nici pentru ei nu e de-ajuns,
dar guvernanţii, drept răspuns,
le-arată,-nseninată, bolta.
La fel ca în toţi aceşti ani,
de vină-i seceta, se pare,
nu preţul motorinei care
îi îngrozeşte pe ţărani.
Sindicaliştii, vara-ntreagă,
vor sta în casă, la... căldură,
şi, poate, o înjurătură,
din când în când, or să mai tragă,
sperând că, şase, şapte luni,
va ţine “pacea socială”,
răstimp în care ei, în oală,
vor pune doar... promisiuni.

Cât încă nu-s orbit de praf,
mai scriu un ultim parag.........

Ilie Bâtcă